Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.04.2009

Cristian Diaconescu: Autorităţile de la Chişinău au depăşit limita

Autorităţile de la Chişinău au depăşit limita, a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, la reuniunea extraordinară a Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) care a avut ca temă evoluţia situaţiei din Republica Moldova după scrutinul din 5 aprilie.

Totuşi, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a insistat că România nu va alimenta retorica comunistă, nu a luat şi nu va lua o decizie care să se constituie în represalii la hotărârea autorităţilor moldovene de a declara personae non grata doi diplomaţi români - ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, şi ministrul consilier al Ambasadei, Gabriel Gaborean.

"Republica Moldova trebuie să fie în continuare partenerul nostru (al Uniunii Europene - n.red.) în sud-estul Europei. Parlamentul European ar trebui să trimită cât mai curând o misiune în Republica Moldova, şi am convingerea că va face acest lucru", a spus Cristian Diaconescu, care a salutat totodată disponibilitatea Comisiei Europene de a trimite o misiune la Chişinău. Şeful diplomaţiei române a subliniat că măsurile luate de autorităţile de la Chişinău sunt antidemocratice şi a solicitat o reacţie unitară a Uniunii Europene.

În conferinţa de presă care a urmat reuniunii extraordinare a AFET, Diaconescu a apreciat că întâlnirea de miercuri s-a încheiat cu un rezultat mulţumitor pentru România si a remarcat că ameninţările la adresa unor cetăţeni români au venit din partea unor înalte autorităţi ale Republicii Moldova. "Reafirmăm că acuzaţiile făcute de autorităţile de la Chişinău reprezintă doar o tentativă de a arunca responsabilitatea pe România", a spus şeful diplomaţiei române.

Pe de altă parte, AFET a anunţat că dezbaterea asupra unei rezoluţii privind situaţia din Republica Moldova va continua săptămâna viitoare în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, de la Strasbourg. Preşedintele AFET, Jacek Saryusz-Wolski, a spus că această comisie va analiza şi propunerea privind trimiterea unei misiuni a legislativului european care să evalueze situaţia din Republica Moldova. El a accentuat că Parlamentul European poate doar trimite un mesaj politic către autorităţile de la Chişinău, în urma recentelor evenimente petrecute acolo.

În intervenţia sa, europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu (PSE/PSD), vicepreşedinte al AFET, a reafirmat că măsurile luate de autorităţile moldovene contra cetăţenilor români sunt inacceptabile, iar aceste măsuri au ca scop să compromită România, stat membru al UE.

La rândul său, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PPE-DE/PD-L), care a făcut parte din misiunea de observatori a PE la recentele alegeri din R.Moldova, a enumerat numeroasele iregularităţi constatate la scrutinul din 5 aprilie, precum "votul cu cărţi de identitate expirate, cu paşaport rusesc din 1974" şi alte asemenea de fapte, care însă nu au fost reţinute în concluziile OSCE legate de desfăşurarea scrutinului amintit.

Şefa delegaţiei PNL din PE, Renate Weber, a insistat asupra faptului că în Republica Moldova se înregistrează chiar şi acum încălcări grosolane ale drepturilor omului de către autorităţile moldovene şi a denunţat tratamentele inumane şi chiar torturile comise contra mai multor tineri moldoveni. Ea a adăugat că PE trebuie să aibă un răspuns ferm şi clar în condamnarea acestor acţiuni, pentru că europarlamentarii îi reprezintă pe cetăţenii UE, care nu tolerează astfel de comportamente nedemocratice.AGERPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus