Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-15/ungaria-are-un-nou-primministru-9739.html
Data: Apr 15, 2009 (17:10)

Ungaria are un nou prim-ministru

Gordon Bajnai, fost ministru al economiei, este noul premier al Ungariei. El a depus jurământul în Parlament şi a precizat că noul cabinet va face publice în prima şedinţă detaliile programului anticriză. Marţi seara, poliţia ungară a dispersat câteva sute de protestatari de extremă-dreapta, la încheierea unei manifestaţii la care s-au cerut alegeri anticipate.

În timp ce parlamentul îl confirma pe Gordon Bajnai în functia de premier, cateva mii de oameni s-au adunat în faţa clădirii legislativului pentru a cere demisia guvernului socialist. La finalul manifestatiei organizate de ONG-uri, apropiate opozitiei de dreapta, câteva sute de demonstranti, printre care si membri ai garzii maghiare, au refuzat să plece şi au atacat fortele de ordine. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Cel putin 10 persoane au fost rănite în timpul incidentelor şi 11 arestate.

Manifestaţia s-a dorit a fi un protest faţă de numirea noului premier Gordon Bajnai. Tânărul economist de 41 de ani, care a apărut din lumea afacerilor, a promis "sânge şi lacrimi" ungurilor pentru salvarea ţării, grav afectată de criza economică mondială. Mandatul sau la conducerea guvernului de criza de la Budapesta nu va dura decât un an, până la alegerile legislative din primăvara lui 2010.

Sursa: TVR.ro