Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.04.2009

Parlamentul European pregateste o rezolutie pentru Moldova si o misiune de anchetare a evenimentelor de la Chisinau. Socialistii trimit propria delegatie la Chisinau

O rezolutie pe Moldova si o misiune de anchetare a evenimentelor de la Chisinau  - conferinta presedintilor grupurilor politice din Parlamentul European trebuie sa decida joi includerea pe agenda a acestor doua actiuni. Desi agenda pentru sesiunea de saptamana viitoare de la Strasbourg este foarte incarcata, aceste initiative au sprijinul liberalilor si popularilor si exista sanse foarte mari ca ele sa fie incluse in dezbaterile plenului. Socialistii spun ca nu se vor opune, dar vor trimite propria delegatie sa cerceteze evenimentele de la Chisinau.

Dezbaterile de miercuri din comisia de politica externa (AFET) a Parlamentului European au conturat evident dorinta de a face recomandari politice in ceea ce priveste situatia de la Chisinau si, insistenta grupurilor politice ALDE (liberalii) si PPE-DE (popularii) de a exista o dezbatere in plenul de la Strasbourg, cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Consiliului European, despre evenimentele din Moldova si abuzurile asupra drepturilor omului si de a exista o misiune a PE care sa ancheteze evenimentele de la Chisinau.

Liderul ALDE Graham Watson a declarat, potrivit unui comunicat al grupului politic, ca "riscam ca linistea de la Bruxelles asupra controversatului rezultat al alegerilor din Moldova sa fie interpretata fie ca necunoastere a permanentei intimidari a suporterilor opozitiei, fie ca acceptare a acesteia". "Uniunea Europeana trebuie sa transmita clar semnalul privind angajamentul sau pentru stabilitatea si dezvoltarea democratica a Moldovei, prin Parteneriatul Estic. Guvernul de la Chisinau trebuie sa ia masuri pentru a restabili credibilitatea sistemului politic afectata de relatarile privind fraudarea alegerilor si violarea drepturilor omului. Primul pas in acest sens ar fi sa faca publice numele tuturor protestatarilor retinuti si sa permita familiilor acestora si avocatilor accesul in celulele in care sunt retinuti acestia", a spus Watson.

"Presedintele grupului popular, Joseph Daul, si al comisiei AFET, Jacek Saryuz Wolski, sustine dezbaterea rezolutiei in sesiunea de saptamana viitoare de la Strasbourg si o misiune a PE care sa ancheteze atat incalcarile drepturilor omului din Republica Moldova, cat si circumstantele procesului electoral, si sustin de asemenea ca realizeaza pe deplin importanta verificarii listelor electorale", a declarat pentru HotNews.ro eurodeputatul Alexandru Nazare.

Socialistii au insa alta abordare, a explicat pentru HotNews.ro Ioan Mircea Pascu, "care e mai logica si care are in vedere o mai lunga perioada de timp". Ei cred ca actiunile si semnalele date autoritatilor de la Chisinau trebuie temporizate: socialistii vor trimite propria misiune de cercetare a evenimentelor din Moldova, condusa de Jan Marinus Wiersma, care va trebui sa prezinte un raport grupului politic din PE.

"Noi nu ne vom opune propunerilor celorlalte grupuri politice, daca ceilalti vor hotari adoptarea unei rezolutii in sesiunea de saptamana viitoare si trimiterea unei misiuni. Diferentele dintre noi sunt tactice, nu politice", a subliniat el.

Invitat la dezbaterile din AFET, ministrul de externe Cristian Diaconescu a explicat faptul ca acuzatiile lansate de autoritatile de la Chisinau privind implicarea Romaniei in proteste nu au fost demonstrate cu probe si ca Bucurestiul nu a primit nicio explicatie privind aceasta implicare. In plus, el a aratat ca problema nu este una bilaterala, ci una europeana, in conditiile in care este inadmisibil ca ambasadorul unui stat membru al UE sa fie declarat persona non grata, iar romanilor, cetateni ai UE, sa le fie impusa obligativitatea vizelor pentru a intra pe teritoriul Moldovei.

Eurodeputatii romani din toate grupurile politice au denuntat incalcarea drepturilor omului de catre autoritatile moldovene. Acestia au primit sustinerea altor deputati europeni. Britanicul Charles Tannock l-a caracterizat pe Voronin drept "chintesenta omului sovietic" si a spus ca s-a saturat ca rusii sa isi arate muschii si sa poata influenta rapoarte precum cel al OSCE. La randul ei, Renate Weber a reprosat socialistei Marianne Mikko, sefa delegatiei de observatori ai PE la alegerile din Moldova, ca raportul acesteia nu a inclus neregulile sesizate de Marian Jean Marinescu si de Emma Nicholson in timpul misiunii lor in Moldova. In plus, eurodeputatul roman a subliniat ca nu a fost normala redactarea raportului a doua zi dupa alegeri.

Sursa: HotNews.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus