Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.04.2009

Dorin Chirtoacă: Estimăm că numărul total al celor urmăriţi de poliţie depăşeşte 1000 de cetăţen

Dorin Chirtoacă: Estimăm că numărul total al celor urmăriţi de poliţie depăşeşte 1000 de cetăţen

Primăria municipiului Chişinău condamnă acţiunile represive, de o cruzime fără precedent, teroarea, violenţa şi intimidările la care s-au dedat structurile de forţă împotriva cetăţenilor, în special a tinerilor, inclusiv a minorilor, în urma manifestărilor de protest, din 7 aprilie 2009, se arată în declaraţia primarului general Dorin Chirtoacă privind situaţia critică din Republica Moldova.

Au fost inregistrate două cazuri de deces (Valeriu Boboc, Ion Ţibuleac), ditre care primul, cu siguranţă, ca urmare a descinderii în forţă a poliţiei în noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie curent şi nu ca urmare a manifestaţiilor de protest.

"Nu excludem faptul că asemenea cazuri mai sunt, dar că se încearcă muşamalizarea lor. Poliţia continuă să aresteze în mod abuziv persoane din stradă, licee, universităţi, cămine studenţeşti. Legea nu este respectată. Cei arestaţi, sunt bătuţi cu cruzime, supuşi unui tratament inuman, degradant şi torturii", a menţionat Dorin Chirtoacă.

Persoanele arestate nu au primit hrană şi apă timp 48 de ore sau mai mult. Este refuzată spitalizarea persoanelor maltratate (cazul: Vadim Ungureanu – spitalizare refuzată de judecator şi procuror, deşi a fost chemată ambulanţa, iar un consiliu medical a cerut internarea pacientului).

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu prezintă o informaţie corectă şi completă asupra arestărilor efectuate. Conform MAI au fost arestate şi sancţionaţe 172 persoane (link: http://www.mai.md/stirile-min-ro/216738/ ) în urma acţiunilor de protest. Pe de alta parte, Primaria municipiului Chişinău a format, în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi şi mărturiilor persoanelor eliberate deja din arest, o baza de date cu cel puţin 328 de persoane arestate şi sancţionate. Avem mărturii conform carora nu tuturor celor arestaţi le-au fost întocmite procese-verbale de reţinere, respectiv ei nu figurează în registrele MAI, deşi au fost reţinuţi şi maltrataţi.

Estimăm că numărul total al celor urmăriţi de poliţie depăşeşte 1000 de cetăţeni. Pentru a muşamaliza cazurile de maltratare a persoanelor, cei arestaţi au fost repartizaţi în comisariate şi penitenciare din afara Chişinăului.

Comunicăm că potrivit informaţiilor acumulate sunt cel puţin 4 persoane dispărute despre care parinţii în continuare nu ştiu nimic: Certan Ion, Donici Serghei, Tîrsina Dumitru, Tudorache Mihai.

Reiterăm faptul că, deşi Legea administraţiei publice locale (art. 29, alin.1) lit.t)) prevede ca atribuţie de bază a primarului constatarea încălcărilor legislaţiei comise de persoane fizice şi juridice în teritoriul administrat, totuşi pe parcursul unei săptămâni este împiedicat constant accesul primarului şi al reprezentanţilor primăriei în locurile de detenţie.

Ne exprimăm regretul că şi reprezentanţii instituţiilor internaţionale, ai organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi ai presei, nu au avut şi nu au acces în locurile de detenţie. De asemenea, ne îngrijorează faptul că până în prezent nu au fost trimise sau formate misiuni speciale pentru verificarea situaţiei la faţa locului, în locurile de detenţie.

Pe această cale cerem comunităţii internaţionale implicare imediată şi insistăm asupra:

·         Opririi tratamentului inuman şi degradant, a torturii în locurile de detenţie;

·         Încetării terorii, a răpirilor de persoane, a ameninţărilor şi a intimidărilor;

·         Asigurării accesului avocaţilor, a ONG-urilor şi a presei în locurile de detenţie;

·         Garantării drepturilor persoanelor reţinute, în primul rând la apărare;

·         Informării depline asupra reţinerilor efectuate şi a incriminărilor aduse;

·         Pedesirii celor vinovaţi de comiterea abuzurilor menţionate.

cuvinte-cheie: politie | arestati | Chisinau | Primarie | Chirtoaca

Comentarii (0)

 

Related news

Sus