Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.04.2009

Diaconescu:România nu poate acorda un cec în alb Chişinăului

România va continua să promoveze o relaţie europeană cu R. Moldova, în ciuda atitudinii antiromâneşti ale autorităţilor comuniste, dar România nu poate acorda un cec în alb acestor autorităţi, a avertizat miercuri, la Bruxelles, ministrul de externe Cristian Diaconescu.

La finalul reuniunii Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Europeam, în cadrul căreia s-au dezbătut recentele evoluţii din R. Moldova, ministrul român de externe Cristian Diaconescu a asigurat că România va susţine în continuare traseul european al ţării vecine, încercând să menţină o relaţie constructivă cu autorităţile de la Chişinău. "România va continua să susţină independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Acesta este un principiu fundamental al politicii externe a României şi a atitudinii noastre din trecut, prezent şi viitor. Guvernul român va continua să aibă o abordare europeană a relaţiei cu statul vecin, în ciuda atitudinii antiromâneşti ale autorităţilor comuniste de la Chişinău", a spus şeful diplomaţiei române.

"Susţinem ferm traseul european pentru R. Moldova şi considerăm că, în acest moment, Guvernul Republicii Moldova trebuie să îşi asume şi să aplice standardele europene astfel încât mesajele lor (privind traseul european - n.r.) să devină credibile. Este important să avem o relaţie structurată cu Republica Moldova, dar aceasta nu poate fi considerată ca fiind un cec în alb pentru respectivele autorităţi din R. Moldova. Dialogul cu opoziţia şi cu societatea civilă sunt fundamentale pentru orice democraţie", a subliniat ministrul român.

În ceea ce priveşte lansarea Parteneriatului Estic, platformă de cooperare europeană care ar urma să includă R. Moldova, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia şi Ucraina, Diaconescu s-a arătat optimist şi a explicat că acesta poate fi o cale prin care R. Moldova să se angajeze în respectarea valorilor europene. "România, în cadrul UE, a susţinut încă de la început Parteneriatul Estic şi considerăm că acesta trebuie să fie un proiect de viziune pentru viitorii noştri parteneri din est. Este important ca R. Moldova să adopte standardele şi principiile europene pe care le promovează acest parteneriat. România consideră că Parteneriatul Estic trebuie să fie o platformă de dialog şi cooperare", a spus ministrul.

Întrebat dacă este un moment bun pentru lansarea Parteneriatului Estic (la 7 mai - n.r.) în condiţiile în care există tensiuni în R. Moldova, dar şi în Belarus şi Georgia, Diaconescu a arătat că această platformă de cooperare este gândită şi pentru contexte mai dificile. "Unul dintre obiectivele Parteneriatului Estic este să abordeze atât evoluţiile pozitive, cât şi cele negative. Parteneriatul Estic ar trebui să imprime stabilitate şi normele, valorile şi standardele Uniunii Europene. Problemele care au apărut fac şi mai necesară lansarea acestei platforme", a punctat Diaconescu.

În acelaşi timp, şeful diplomaţiei române a cerut UE să se implice cât mai rapid în situaţia creată în R. Moldova. "A venit timpul ca această problemă să ajungă în atenţia directă a instituţiilor Uniunii Europene şi ca acestea să se implice", a declarat Cristian Diaconescu.

"Am venit aici nu să discutăm relaţia bileterală dintre România şi R. Moldova, ci să abordăm o problemă europeană şi să împărtăşim cu familia noastră europeană preocupările privind evoluţiile din R. Moldova, care încearcă, măcar la nivel declarativ, să devină membru al UE", a evidenţiat ministrul.

Diaconescu a mai spus că România susţine implicarea activă a instituţiilor europene, inclusiv a unei misiuni de documentare, pentru a opri abuzurile din R. Moldova şi pentru a examina corectitudinea procesului electoral.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie: Diaconescu | Romania | externe | Bruxelles

Comentarii (0)

 

Related news

Sus