Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-15/basescu-anuntza-ca-rom-nia-se-va-adresa-cedo-in-legatura-cu-situatzia-cetatzenilor-rom-ni-din-r-mold-9728.html
Data: Apr 15, 2009 (12:08)

Băsescu anunţă că România se va adresa CEDO în legătură cu situaţia cetăţenilor români din R.Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că România se va adresa la CEDO pentru încălcarea de către Chişinău a drepturilor cetăţenilor români şi pentru abuzurile împotriva acestora şi că sunt peste 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetăţeniei române la Ambasada din Chişinău.

"Încălcarea acodului Uniunea Europeană-Moldova va fi unul din subiectele cu care ne adresăm la CEDO, cetăţenii români au fost lipsiţi de un drept pe care îl aveau, cetăţenii români au fost controlaţi, ziariştii români au fost lipsiţi de dreptul de a-şi practica meseria. Ce s-a întâmplat cu ziariştii români în Republica Moldova, arestaţi, reţinuţi, controlaţi, unii respinşi la a intra pe teritoriul Republicii Moldova, ca şi cetăţenii români, sunt lucruri cu care noi ne vom adresa la CEDO", a declarat preşedintele Traian Băsescu, la TVR 1, explicând afirmaţiile făcute în faţa Parlamentului privind sesizarea autorităţilor internaţionale în legătură cu abuzurile de la Chişinău. De asemenea, şeful statului a anunţat şi un al doilea demers pe care România intenţionează să-l întreprindă, demararea unei anchete europene.

Băsescu a arătat că plenul Parlamentului European sau Comisia de politică externă a aceluiaşi for pot lua decizia demarării unei anchete privind evenimentele din Republica Moldova. "Sper ca mâine (miercuri,n.r.) să reuşesc să avem discuţiile exploratorii, pentru că nu este posibil ca Parlamentul European să rămână în afara intresului de a proteja cetăţeni ai UE", a apreciat Băsescu. Şeful statului şi-a exprimat convingerea că toate statele europene sunt solidare cu România în această chestiune.

Vorbind despre abuzurile îndreptate împotriva cetăţenilor români, Băsescu a arătat că, în momentul de faţă, la Chişinău se pune problema dacă să fie validate sau nu mandatele parlamentarilor care au şi cetăţenie română, acesta fiind un alt motiv pentru care România se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. "Cetăţenia română nu este o cetăţenie de mâna a doua, este o cetăţenie europeană", a punctat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a precizat şi că, până în momentul de faţă, România nu ştie câte persoane care au şi cetăţenia română se află în beciurile de la Chişinău, ca urmare a protestelor de săptămâna trecută. "Încă nu avem evaluarea integrală a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Spre exemplu, la acea şedinţă la care am invitat ministrul de Externe, prim-ministrul, chiar a doua zi după incidentele de la Chişinău, unul din lucrurile pe care le-am stabilit ca o prioritate a fost să fim informaţi câţi cetăţeni cu cetăţenie română se află în beciurile Ministerului de Interne de la Chişinău. Nici astăzi nu avem un răspuns de la autorităţile de la Chişinău. Tot atunci am stabilit să avem un nou ambasador. Nici astăzi nu avem un răspuns la solicitarea noastră de acreditare a ambasadorului", a arătat Băsescu.

Şeful statului a spus că, în prezent, la Ambasada României de la Chişinău sunt "depozitate" 650.000 de plicuri cu cereri de cetăţenie, precizând că acestea conţin, de fapt, aproximativ 800.000 de cereri, deoarece unele sunt pentru mai mulţi membri ai unei familii. Şeful statului a ţinut să puncteze că sunt şi solicitări de dobândire a cetăţeniei române depuse de moldoveni de origine rusă care doresc o şansă europeană. Preşedintele a arătat că solicitările românilor care şi-au pierdut abuziv cetăţenia română vor fi tratate prioritar, motiv pentru care a şi cerut Guvernului modificarea Legii cetăţeniei pentru urgentarea acestor cazuri, în timp ce solicitările celorlalţi cetăţeni moldoveni vor fi tratate în regim normal.
 

Sursa: NewsIn.ro