Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.04.2009

Renumărarea voturilor în absenţa opoziţiei

Renumărarea voturilor în absenţa opoziţiei

Operaţiunea va fi monitorizată doar de 11 observatori OSCE

Misiunea de monitorizare a alegerilor din partea OSCE şi Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, pe scurt ODIHR, va urmări re-numărarea voturilor, planificată pentru mâine, a declarat Europei Libere, Thomas Rymer, purtătorul de cuvânt al ODIHR. Dar numărul observatorilor internaţionali va fi foarte redus, pentru că, aşa cum se întâmplă de obicei, aproape toţi observatorii internaţionali părăsesc ţara monitorizată după ziua alegerilor, a precizat şeful misiunii de pe teren, Nikolai Vulchanov.

„În acest moment suntem 7 şi aşteptăm ca mâine să ni se alăture alţi 4 observatori internaţionali, a declarat astăzi Europei Libere Nikolai Vulchanov. El a precizat că observatorii OSCE vor urmări re-numărarea voturilor, dar vor sta la Chişinău. Din cauza numărului mic, observatorii s-ar putea să viziteze doar unele din cele 2000 de secţii de votare, iar în rest vor ţine legătura cu reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale, cu observatorii locali şi cu partidele politice", a spus şeful misiunii de monitorizare OSCE la Chişinău.

Între timp, sarcina lor s-ar putea complica, de vreme ce principalele trei partide ale opoziţiei spun că nu vor participa la re-numărare pentru a nu da legitimitate unui truc al comuniştilor cum s-au exprimat.

Duminică, pe 5 aprilie, misiunea OSCE a avut pe teren 400 de observatori. Luni după prânz, OSCE a spus la prezentarea unui raport preliminar că procesul electoral a respectat multe standarde şi obligaţii internaţionale, chiar dacă au existat unele intervenţii administrative nedorite. Thomas Rymer, purtătorul de cuvânt al Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului a explicat astăzi Europei Libere că acel raport preliminar s-a bazat pe ceea ce au reuşit să vadă observatorii internaţionali la secţiile de vot.

Thomas Rymer a mai spus că există cazuri când aceste impresii iniţiale, puse cap la cap foarte rapid ca primul raportul să fie gata a doua zi după alegeri, pot fi diferite de ceea ce va apărea în raportul final, când există o imagine de ansamblu despre cele întâmplate.

Unii observatori internaţionali şi-au exprimat rezerve faţă de raportul preliminar. Europarlamentara britanică, Emma Nicholson a declarat serviciului mondial al BBC că raportul de lunea trecută i s-a părut prea blând cu autorităţile moldovene.

Thomas Rymer a declarat că nu aceasta este esenţa, să spui că raportul este prea blând s-au prea aspru cu autorităţile moldovene. „Am folosit o procedură standard de monitorizare a alegerilor, iar raportul preliminar a fost întocmit conform acelei proceduri", a spus purtătorul de cuvânt al Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului.

Misiunea de monitorizare sub egida OSCE ar putea publica un raport intermediar despre re-numărarea voturilor de mâine, care ar putea acoperi şi verificarea listelor de alegători efectuată de partidele opoziţiei. Iar raportul final, care s-ar putea referi atât la campania electorală, la ziua alegerilor şi la evenimentele post-electorale este aşteptat la aproximativ 2 luni după alegeri.

Sursa: Europa Libera 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus