Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.04.2009

Protestele de la Chişinău şi Tbilisi, un test pentru influenţa rusă în fostul spaţiu sovietic

Kremlinul se confruntă cu un test al capacităţii sale de a influenţa evoluţia politică din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, ţări pe care le consideră sfera sa de influenţă, comentează cotidianul Moscow Times, precizând că Moscova pare să treacă examenul.

Sute de mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit în stradă în Republica Moldova şi în Georgia săptămâna trecută, pentru a cere demisia preşedinţilor din cele două foste republici sovietice, în timp ce în 25 octombrie au fost convocate alegeri prezidenţiale în Ucraina.

În pofida unor informaţii contrare, strategia Kremlinului în Republica Moldova pare să dea rezultate, asigurându-se, pe de o parte de faptul că această ţară nu va adera la NATO, iar pe de alta că Moscova va fi cea care va media acordul final din dosarul transnistrean.

În ultimii trei ani, Moscova a luat mai multe măsuri economice şi politice în ceea ce priveşte Chişinăul care, combinate cu conflictul ruso-georgian din august 2008, i-au determinat pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi pe liderul separatist Igor Smirnov să accepte rolul de lider al Moscovei în Republica  Moldova.

De asemenea, strategia rusă s-a dovedit eficientă şi pentru a asigura orientarea geopolitică a lui Voronin şi angajamentul său de a nu încerca să adere la NATO.

Protestele recente ale opoziţiei, în cursul căreia au fost fluturate drapele româneşti, l-au determinat pe Voronin să se apropie şi mai mult de Rusia şi să marginalizeze mişcările prooccidentale de opoziţie, calificate drept "inamici ai statalităţii moldovene".

În Georgia, Moscova a susţinut discret grupurile de opoziţie care încearcă să îl îndepărteze de la putere pe preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, de exemplu printr-o acoperire mediatică amplă a evenimentelor.

Kremlinul este conştient că opoziţia georgiană nu este prorusă, dar foloseşte materia primă de care dispune, pornind de la ipoteza că oricine ar fi preferabil în faţa lui Saakaşvili. Moscova a înregistrat şi o serie de semnale încurajatoare de la Washington, care pare să nu îl mai susţină atât de ferm pe actualul preşedinte georgian.

În ceea ce priveşte scrutinul prezidenţial din Ucraina, care urmează să aibă loc în octombrie, Moscova nu a ales un cadidat preferat dintre cei doi care au cele mai mari şanse să intre în turul doi - Iulia Timoşenko şi Viktor Ianukovici. Rusia nu mai repetă greşelile din 2004, când l-a susţinut în mod clar pe Ianukovici. Mesajul Kremlinului este: "Susţinem poziţiile proruse, nu candidaţii şi vom judeca în funcţie de fapte, nu de promisiuni de campanie". O altă abordare inteligentă, potrivit Moscow Times.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus