Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.04.2009

Partidul Comuniştilor mai are nevoie de 240 voturi pentru a alege Preşedintele

Partidul Comuniştilor mai are nevoie de 240 voturi pentru a alege Preşedintele

240 de voturi. Atât susţine  Partidului Comuniştilor din R. Moldova că îi mai trebuiau pentru a obţine 61 de mandate în noul Parlament. Din acest motiv, comuniştii şi-au exprimat dezacordul faţă de rezultatele alegerilor din 5 aprilie şi au cerut renumărarea voturilor, a declarat pentru Europa Liberă secretarul CEC.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a declarat luni la Europa Liberă că în argumentaţia cererii de renumărare a voturilor depusă de Partidul Comuniştilor (PCRM) se specifică faptul că mai aveau nevoie de 240 de voturi pentru a obţine majoritatea de 61 de mandate din cele 101 ale Parlamentului, ceea ce le-ar permite alegerea candidatului propus de ei pentru funcţia de preşedinte al statului.

Mandatul actualului şef al statului, Vladimir Voronin, a expirat la 7 aprilie, dar poate fi prelungit cu două luni, până la 7 iunie, când trebuie ales un nou preşedinte. Vladimir Voronin, aflat de opt ani în fruntea statului, nu mai are dreptul de a candida pentru un nou mandat. Comuniştii nu au înaintat deocamdată niciun nume ca potenţialul candidat susţinut de PCRM.

Liderul comunist, preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, a solicitat Curţii Constituţionale să dispună renumărarea tuturor voturilor, dar partidul său a contestat în justiţie dreptul opoziţiei să confrunte listele de alegători cu buletinele de vot. Voronin argumentase vineri, când a cerut renumărarea voturilor, că acest demers va fi un argument important pentru instituirea "stabilităţii politice". Renumărarea voturilor la alegerile parlamentare se va efectua într-o singură zi, 15 aprilie, a decis luni Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova, deşi Curtea Constituţională fixase un termen de nouă zile, cu posibilitatea de a-l prelungi.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Chişinău a început examinarea dosarului pe cauza iniţiată de Partidul Comuniştilor împotriva verificării listelor de alegători de către opoziţie. Curtea de Apel i-a audiat luni pe reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale, ai PCRM, PLDM şi AMN, dar în lipsa reprezentantului PL a amînat pentru ziua de marţi examinarea dosarului.

Comuniştii moldoveni consideră că verificarea listelor de votanţi ar reprezenta o metodă de presiune şi intimidare a cetăţenilor.  De partea cealaltă, opoziţia spune că numai prin verificarea listelor de alegători se pot aduna probe de falsificare a scrutinului.

De altfel, Alexandru Tănase, vicepreşedinte al Partidului Liberal, a declarat luni la Europa Liberă că renumărarea voturilor nu ajută la nimic, din punctul de vedere al partidelor de opoziţie, care consideră că verificarea listelor este mult mai importantă. Astfel, el a spus că prin examinarea listelor s-a descoperit că cinci persoane care figurau că au votat în 5 aprilie în R. Moldova se aflau de fapt în Polonia.

La rândul său, Iurie Ciocan a explicat că în cazul în care sunt probe de fraudare a alegerilor, asupra lor se va pronunţa Curtea Constituţională şi nu Comisia Electorală Centrală. El a ţinut însă să sublinieze că deocamdată nu există astfel de dovezi. Ciocan a spus că aproximativ 19.000 de voturi au fost declarate nevalabile (din circa 1,5 milioane de voturi exprimate) , ceea ce corespunde mediei de voturi nevalide înregistrate în scrutinele din perioada 1998-2009.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus