Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.04.2009

Rezoluţia Protestelor cetatenilor R.Moldova aflati peste hotare impotriva fraudarii alegerilor din 5 aprilie 2009 de catre partidul comunist

Noi, participantii la protestele continue a cetatenilor R.Moldova din Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Italia si alte tari,  aducem la cunostinta ca nu suntem deacord cu rezultatele scrutinului din 5 aprilie 2009 si consideram ca alegerile au fost fraudate.

Constatam ca politica antidemocratica si totalitara promovata de partidul comunistilor care se afla la guvernare aduce o atingere si o incalcare grava a Constitutiei RM, Codului Electoral si nu in ultimul rind a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi Libertăţilor fundamentale, Convenţiei Europene pentru Drepturile omului şi Libertăţile fundamentale, la care R.Moldova este parte si mai mult ca atit se obliga sa le respecte. In mod direct a fost incalcata asigurarea condiţiilor reale şi egale pentru exercitarea dreptului constitutional la vot al unui numar de peste un milion de cetateni ai Republicii Moldova, care in ziua scrutinului s-au aflat peste hotare pe motiv ca s-a refuzat deschiderea sectiilor de votare suplimentare celor din misiunile diplomatice si oficii consulare.

   Din cele relatate mai sus mentionam ca ne este clar ca actuala guvernare nu a dorit deschiderea sectiilor de votare peste hotare, fapt ce a fost contrar vointei poporului. Politica legislativa a actualei guvernari urmareste restringerea libertatilor cetatenesti, ingradirea dreptului la libera exprimare impunindune un regim dictatorial,totalitar si antidemocratic.

   In mod deschis, declaram ca sustinem manifestatiile pasnice ale protestatarilor din Piata Marii Adunari Nationale, la care ne alaturam si noi cei din strainatate.

 In acest context cerem conducerii R.Moldova si organelor competente:

1. Eliberarea imediata si neconditionata si incetarea urmaririi penale a persoanelor retinute in legatura cu manifestatiile pasnice din Piata Marii Adunari Nationale din 6,7 si 8 aprilie.

2. Incetarea retinerii persoanelor ce participa la manifestatiile pasnice din PMAN.

3. Scoterea cenzurei de la TeleradioMoldova si prezenta radioteleviziunii publice in PMAN pentru a putea fi posibila informarea veridica pe intreg teritoriul tarii.

4. Asigurarea accesului liber al cetatenilor R.Moldova pe tot teritoriul tarii si deblocarea frontierelor.

5. Demiterea Comisiei Electorale Centrale pentru complicitate la fraudarea alegerilor.

6. Sectii de votare in strainatate dupa necesitate.

7. Alegeri repetate.

       8. Recunoasterea din partea partidului comunistilor a implicarii in devastarea Presidentiei si a Parlamentului RM.

   Noi, cetatenii R.Moldova participantii la protestele de peste hotare din 6,7,8,9,10 si 11 aprilie 2009, speram ca autoritatile RM vor da curs urgent solicitarilor noastre.

cuvinte-cheie: proteste

Comentarii (0)

 

Related news

Sus