Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.04.2009

Persoane decedate sau persoane fictive au figurat pe listele electorale, confirmă trei membri ai CEC

Trei membri ai Comsiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău, dintr-un total de nouă, au făcut opinie separată la semnarea procesului-verbal privind confirmarea rezultatelor alegerilor de duminica trecută, confirmând că pe lista alegătorilor au figurat persoane decedate sau fictive.

Toţi trei au devenit membri ai CEC la propunerea fracţiunilor din opoziţie din Parlament.

Conform legislaţiei, Comisia este constituită din nouă membri cu drept de vot deliberativ, desemnaţi proporţional: cîte unul de către preşedintele Republicii Moldova şi Guvern şi  şapte de către Parlament, inclusiv cinci de către partidele de opoziţie, şi se confirmă prin hotărîrea Parlamentului.     

Nota specială a membrilor CEC Mihai Buşuleac, Vasile Gafton şi Nicolae Gârbu a fost anexată la pachetul de documente pe care CEC îl va prezenta Curţii Constituţionale.

Cei trei spun că rezervele lor sunt legate de faptul că "listele electorale au fost întocmite de administraţiile publice locale cu grave încălcări a legislaţiei electorale. O mare vină referitor la incorectitudinea întocmirii listelor electorale îi revine Comisiei Electorale Centrale, care a înmânat la începutul perioadei electorale secretarilor consiliilor raionale CD-uri în care erau incluse date personale ale cetăţenilor Republicii Moldova primite de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, în baza cărora au şi fost întocmite listele electorale".

Ulterior, susţin cei trei membri ai CEC, s-a dovedit că aceste CD-uri "conţineau date eronate cum ar fi:  în listele electorale au fost incluse persoane decedate cu 15-20 ani în urmă; în listele electorale au fost incluse persoane care în realitate nu au locuit şi nu locuiesc la adresele indicate în aceste liste; contestaţiile parvenite la adresa Comisiei Electorale Centrale au confirmat asemenea fraude şi anume că proprietarii imobilelor au sesizat Comisia Electorală Centrală că venind la votare au văzut că în listele electorale au fost incluse persoane indicându-se adresa imobilelor care le aparţin cu drept de proprietate, cărora nu le-au dat acordul de perfectare a vizelor de domiciliu şi reşedinţă".

Cei trei membri ai CEC susţin că dubiile lor ar fi confirmate indirect de faptul că Partidul Comuniştilor a contestat sâmbătă la Curtea de Apel Chişinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale din 8 aprilie prin care s-a permis concurenţilor electorali accesul la listele electorale şi posibilitatea obţinerii copiilor de pe aceste liste.

"Pe 4 şi 5 aprilie radiodifuzorul EuTV care are acoperire naţională, încălcând cu rea-credinţă prevederile art. 47 alin.14 Cod electoral, intenţionat a făcut agitaţie electorală abuzivă în favoarea unor concurenţi electorali, defavorizând ceilalţi concurenţi electorali. Pe parcursul perioadei electorale, concurentul electoral Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a uitilizat la maxim resursele administrative, fapt care a influenţat rezultatele alegerilor", se mai spune în nota specială a membrilor CEC Mihai Buşuleac, Vasile Gafton şi Nicolae Gârbu.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie: CEC | liste | alegeri | decedati

Comentarii (0)

 

Related news

Sus