Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.04.2009

Comisia Europeană cere renumărarea voturilor şi verificarea listelor moldovene în condiţii adecvate

Renumărarea voturilor exprimate la alegerile din 5 aprilie şi verificarea listelor electorale trebuie să se desfăşoare în condiţii adecvate, a declarat comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner, citată de AFP.

Comisia Europeană a cerut sâmbătă Republicii Moldova "evitarea folosirii forţei şi a retoricii provocatoare" şi respectarea "libertăţilor fundamentale", salutând în acelaşi timp ideea renumărării voturilor exprimate la alegerile de duminică.

"Salut reinstalarea liniştii pe străzile Chişinăului. În acest stadiu, este important ca toate părţile implicate să continue să evite folosirea forţei sau a unei retorici provocatoare, iar autorităţile moldovene să garanteze respectarea deplină a libertăţilor fundamentale şi drepturilor omului, inclusiv dreptul la întrunire paşnică, accesul la informaţie şi libertatea de exprimare", a declarat comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner.

Mai multe asociaţii de apărare a libertăţii presei s-au declarat "îngrijorate" vineri de soarta jurnaliştilor români din Republica Moldova, dintre care mai mulţi au fost arestaţi sau expulzaţi în ultimele zile.

Vineri, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat că dispune de "dovezi" ale implicării României în incidentele postelectorale din ţara sa, cerând şi renumărarea voturilor la alegerile legislative din 5 aprilie, ale căror rezultate sunt contestate de opoziţie.

"Salut decizia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova de a autoriza verificarea listelor electorale şi consensul la care s-a ajuns pentru renumărarea voturilor exprimate la alegerile din 5 aprilie", a subliniat pe de altă parte Ferrero-Waldner. "Acestea sunt etape importante pentru a consolida încrederea şi ele trebuie să se deruleze în condiţiile adecvate", a adăugat ea. "Încurajez toate părţile implicate să se angajeze în dialog într-un spirit constructiv".

Este al treilea comunicat al lui Ferrero-Waldner referitor la Republica Moldova începând din ziua alegerilor legislative.

Sursa: Newsin

cuvinte-cheie: proteste | voturi | renumarare | Waldner

Comentarii (0)

 

Related news

Sus