Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.04.2009

Voronin acuză România de pregătirea şi participarea cetăţenilor ei la acţiunile violente din centrul Chişinăului

Voronin acuză România de pregătirea şi participarea cetăţenilor ei la acţiunile violente din centrul Chişinăului

Preşedintele Vladimir Voronin a susţinut în după-amiaza zilei de vineri, un briefing în limba rusă, în cadrul căruia a acuzat România de pregătirea şi participarea cetăţenilor ei la acţiunile violente din centrul Chişinăului.
 
Astfel, Voronin a declarat că  România se face vinovată de scordarea consultărilor politice în regim "non stop", la toate etapele campaniei electorale, celor trei partide de opoziţie PLDM PL şi AMN de către Ambasada României la Chişinău; organizarea grupurilor mari de studenţi şi trimiterea lor pentru participarea la acţiunile de protest, procedură demarată încă la 25 martie. Participarea cetăţenilor români cu pregătire specială în acţiunile de luptă, precum şi susţinerea informaţională activă de toată mass media din România a acţiunilor de stradă şi interpretarea lor drept acţiuni juste şi revoluţionare.

De asemena, Vladimir Voronin a reiterat faptul că la 6 şi 7 aprilie a fost săvârşită o tentativă de lociturăd e stat. El a acuzat din nou liderii PLDM, PL, AMN de organizarea premeditată şi desfăşurarea acţiunilor violente din stradă, cu implicarea elementelor criminale. "În pofida tuturor aprecierilor şi procedurilor de drept, în pofida bunului simţ liderii a 3 partide de opoziţie V. Filat, D. Chirtoacă şi S. Urechean au iniţiat un atac fără precedent asupra rezultatelor alegerii democratice a poporului. Ei şi adepţii lor, folosind tineretul studenţesc şi elevi în calitate de scut viu, bazându-se pe susţinerea largă a reprezentanţilor structurilor criminale, au creat pe 7 aprilie în capitala Moldovei atmosfera unui puci stradal", a accentuat Vladimir Voronin.

Potrivit lui, în prezent aceşti lideri încearcă să-şi decline responsabilitatea şi să o pună pe seama autorităţilor, afirmând că aceste acţiuni de vandalism au fost organizare de puterea însăşi.

La finele discursului său Voronin a anunţat că a solicitat, în calitate de preşedinte al PCRM,   Curţii Constituţionale a Moldovei, aprobarea unei decizii cu privire la necesitatea numărării repetate integrale a voturilor alegătorilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.

"Sunt ferm convins că renumărarea integrală, efectuată în conformitate cu legislaţia şi procedurile în vigoare, va deveni un argument important pentru instituirea stabilităţii politice, a păcii şi a încrederii reciproce în Republica Moldova", a spus Vladimir Voronin.

cuvinte-cheie:

 

Gallery

  • Briefing Presedintie 10 aprilie 2009
  • Presedintia 10 aprilie 2009

Comentarii (0)

 

Sus