Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.04.2009

PASOS: Moldova merită în aceste zile mai multă atenţie, grijă şi sprijin din partea naţiunilor democratice

Poziţia PASOS faţă de criza politică din Republica Moldova

Către Parlamentul European
Către Comisia Europeană
Către Consiliul Europei
Către Guvernul Ceh, Preşedintele Uniunii Europene

Procesul de măsluire a alegerilor în Republica Moldova a provocat proteste ale cetăţenilor a doua zi după scrutin. Mii de persoane şi-au exprimat nedumerirea şi nemulţumirea faţă de calitatea procesului electoral, faţă de rezultate, care sunt percepute ca fiind incorecte, aranjate şi manipulatorii. Din păcate, protestele paşnice au generat totodată manifestări violente, care au fost exploatate de Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare, pentru a discredita majoritatea absolută a protestatarilor, care a fost paşnică şi pentru a limita în continuare drepturile constituţionale ale cetăţenilor.

Inacţiunea poliţiei şi aroganţa ofensatoare a elitei conducătoare a incitat oamenii, care au continuat pe 7-8 şi 9 aprilie desfăşurarea unor acţiuni de turbulenţă şi de nemulţumire, care probabil derivă din percepţia generală că alegerile au deraiat de la standardele democratice.

În loc să răspundă revendicărilor protestatarilor, sub o anumită formă, regimul a apelat la aresturi disproporţionate şi discriminatorii, la violenţe aplicate faţă de protestatari, precum şi la hărţuieli ale opoziţiei, la restricţionări a accesului la media private şi resurse Internet, a libertăţii de întrunire, la presiuni faţă de liderii opoziţiei, degenerând astfel protestul legitim iniţial într-o criză politică de proporţii, care va avea consecinţe negative pentru regimul constituţional din Republica Moldova.

În calitatea sa de stat vecin al UE, ţară care a reclamat un statut special pentru a adera la Uniune, Moldova merită în aceste zile mai multă atenţie, grijă şi sprijin din partea naţiunilor democratice. Indiferenţa la procesul de democratic dureros din Moldova ar putea fi interpretat de cei care vor să restaureze regimul sovietic în ţară ca un bilet de aprobare pentru eventuale violări ale libertăţilor şi drepturilor fundamentale. Cerem gestionarea imediată şi responsabilă a crizei politice.

Cauza primară ale aresturilor publice şi protestului sunt alegerile incorecte. Rapoartele independente au arătat că alegerile nu au respectat standardele democratice, fapt imposibil de realizat în condiţiile în care grupurile de media principale sunt controlate de partidul aflat la guvernare, în timp ce legislaţia electorală avantajează clar anumite partide, interzicând blocurile electorale şi ridicând pragul electoral la nivele inadmisibile. Poliţia a fost extrem de implicată în campania electorală, prin hărţuirea partidelor politice, a jurnaliştilor şi a reprezentanţilor societăţii civile. 

Prin intermediul rapoartelor sale, societatea civilă a contestat calitatea standardelor electorale pentru alegerile generale din 2009 din Moldova, atrăgând atenţia că autorităţile au măsluit alegerile, au intimidat partidele politice, au restrâns drepturile electorale ale acelor cetăţeni moldoveni care muncesc peste hotare şi au limitat considerabil libertatea presei. A pretinde că nimic nu se întâmplă astăzi în Moldova este extrem de incorect şi greşit.

Pentru a opri violenţa şi violarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în Moldova, insistăm ca liderii democratici din Uniunea Europeană să contribuie la reinstalarea instituţiilor şi normelor democratice în Republica Moldova.

• Pentru a deescalada primejdia alunecării într-un regim şi mai autoritar sub mandatul preşedintelui Voronin, cerem diplomaţilor UE să medieze criza politică emergentă din Moldova, cerând eliberarea imediată a protestatarilor arestaţi şi să nu permită autorităţilor de a exploata efectele manifestărilor violente în interese politice.

• Cerem o investigaţie independentă, monitorizată de UE, a surselor de violenţă. Solicităm crearea unei grup special internaţional, cu mandat UE, cu reprezentanţi speciali din partea Preşedinţiei UE, care să investigheze cauzele, actorii şi escaladarea demonstraţiilor, care au degenerat în acţiuni violente şi să contribuie la desfăşurarea unor procese independente de judecată ale celor implicaţi în aceste acţiuni.

• Pentru a restabili normele constituţionale şi internaţionale în Republica Moldova, solicităm liderilor politici din ţară să înceteze imediat discursul urii şi isteria anti-democratică, anti-occidentală, care urmăreşte în aceste zile să exploateze până la limita insuportabilului aceste proteste şi să discrediteze opoziţia şi societatea civilă.

• Pentru a ajuta Republica Moldova să găsească ieşirea din această criză post-electorală dură, solicităm Uniunii Europene să faciliteze desfăşurarea unei mese rotunde cu caracter special, cu participarea tuturor partidelor politice din ţară, pentru a restabili încrederea şi dialogul dintre principalii actori politici.

•  Păstrarea standardelor democratice de comportament, în special din perspectiva asigurării accesului liderilor partidelor politice şi societăţii civile la media publice, creând astfel precondiţiile necesare pentru a decide asupra organizării unor alegeri viitoare, libere şi corecte în Republica Moldova.

Ţinând cont că Uniunea Europeană încearcă să lanseze Parteneriatul Estic, această iniţiativă ar putea fi sever destabilizată dacă Summit-ul UE cu vecinii săi estici ar avea în calitate de participant pe un „nou autocrat consolidat”.

Jeff Lovitt
Director executiv, PASOS (Policy Association for an Open Society)

Şi semnatarii:

Tevan Poghosyan, Director executiv, ICHD, Armenia
Gubad Ibadoglu Bayramov, Preşedinte, Economic Research Center (ERC), Azerbaijan
Maria Prohaska, Director executiv, Center for Economic Development (CED), Bulgaria
Lubov Panayotova, Director de programe, European Institute Foundation, Bulgaria
Dr. Ognyan Minchev, Director executiv, IRIS, Bulgaria
Marin Lessenski, IRIS, Bulgaria
Stefan Ralchev, IRIS, Bulgaria
Alexander Marinov, IRIS, Bulgaria
Alice Savovová, Director executiv, Association for International Affairs (AMO), Republica Cehă
Michal Thim, Directorul Centrului de cercetare, AMO, Republica Cehă
Kateřina Špácová, Director, Civic Belarus, Republica Cehă
David Král, Director, EUROPEUM Institute for European Policy, Republica Cehă
Radomír Špok, Director executiv, EUROPEUM Institute for European Policy, Republica Cehă
Vladimír Bartovic, Cercetător, EUROPEUM Institute for European Policy, Republica Cehă
Jeff Lovitt, Director executiv, Caucasus Institute for Peace, Democracy and Development (CIPDD), Georgia
George Tarkhan-Mouravi, co-Director, Institute for Policy Studies (IPS), Georgia
Fatmir Curri, Program Co-ordinator, Kosovar Civil Society Foundation
Ahmat Madeyuev, Director executiv, Center for Public Policy, Kirghistan (CPP)
Dace Akule, Cercetător, Centre for Public Policy PROVIDUS, Letonia
Zhidas Daskalovski, Preşedinte, Center for Research and Policy Making (CRPM), Macedonia
Dr Igor Munteanu, Director, IDIS „Viitorul”, Moldova
Arcadie Barbarosie, Director, Institutul de Politici Publice (IPP), Moldova
Valeriu Prohniţci, Director executiv, Expert-Grup, Moldova
Jacek Kucharczk, Director de cercetare, Institute of Public Afairs, Polonia
Grigorij Meseznikov, Preşedinte, Institute for Public Affairs (IVO), Slovacia
Olga Shumylo, Director executiv, International Centre for Policy Studies (ICPS), Ucraina

cuvinte-cheie: proteste | jurnalisti | libertate

Comentarii (0)

 

Related news

Sus