Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.04.2009

DW: Guvernarea comunistă de la Chişinău, acuzată că a înscenat protestele violente

DW: Guvernarea comunistă de la Chişinău, acuzată că a înscenat protestele violente

Jurnaliştii moldoveni au obţinut imagini video în care se vede clar cum persoanele care au arborat marţi drapelul României şi al UE pe clădirea Preşedinţiei sunt ajutate de poliţişti în uniforme.

La postul de radio „Vocea Basarabiei",  vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a prezentat mai multe amănunte:

"Tinerii care au aruncat marţi primii cu pietre erau persoane vorbitoare de limbă rusă, care strigau "Unirea cu România!", ceea ce este o absurditate. Aceştia au intrat în Preşedinţie şi au scos de acolo documente contabile. Astfel, Voronin a organizat provocarea de la Parlament şi Preşedinţie, pentru a spăla crimele, pe care le-a comis".

Există şi alte indicii suspecte care au fost evidenţiate zilele acestea de presa de la Chişinău care arată că administraţia comunistă nu ar fi străină de provocările la violenţă de marţi din faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Unii observatori şi politicieni se întreabă de ce poliţia s-a retras din faţa protestatarilor, lăsându-i să devasteze clădirile... şi de ce după retragerea protestatarilor, forţele de ordine nu au asigurat paza acestora? De asemenea, este suspect faptul că cele câteva birouri din clădirea Parlamentului au fost lăsate să ardă ore înşir, pompierii intervenind abia după ce purtătorul de cuvânt al MAI, Ala Meleca, a fost sunată, în direct, în timpul unei emisiuni TV şi întrebată de ce nu intervin pompierii şi de ce poliţia nu păzeşte clădirea. Purtătorul de cuvânt al MAI a spus atunci că pompierii se află în spatele Parlamentului şi că lucrează, fapt dezminţit imediat de reporterul televiziunii care se afla la faţa locului. În acel moment angajatul MAI pur şi simplu a închis telefonul.

Un alt element suspect care poate fi probat cu imagini video: Ieri, în timp ce poliţia aresta tineri în spatele Guvernului de la Chişinău şi îi transporta undeva în afara oraşului, operatorul postului de televiziune „JurnalTV" a surprins o dubiţă care avea în faţă plăcuţă de înmatriculare cu număr moldovenesc, iar în spate - plăcuţă cu număr transnistrean. (http://www.jurnaltv.md/index.php?article=2000) Şoferul, care aştepta la volan, a rămas derutat când a fost rugat să explice ce e cu maşina lui.

De aici, firul logic duce spre o ştire difuzată astăzi dimineaţă de portalul informaţional www.life.ru despre o presupusă convorbire telefonică dintre şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin. Potrivit acestei ştiri, Smirnov l-ar fi asigurat pe Voronin „de sprijin şi ajutor în cazul unor momente dificile".

Potrivit aceleiaşi informaţii, în timpul protestelor o coloană de maşini cu numere transnistrene ar fi sosit la Chişinău. „Din ele au coborât, - scrie în continuare www.life.ru , - civili care s-au infiltrat în mulţime şi i-au dispersat pe manifestanţi". Portalul rusesc reproduce declaraţia unui protestatar care spune că „oamenii veniţi din Transnistria" l-ar fi somat să urce într-o maşină cu plăcuţe transnistrene, dar a fost salvat de prieteni.

Un alt detaliu care merită luat în seamă: După protestele paşnice de luni, care au determinat autorităţile moldovene să restricţioneze accesul cetăţenilor români în Republica Moldova, mai mulţi ziarişti români au încercat să intre în Moldova tranzitând Ucraina, iar apoi - prin punctele vamale controlate de aşa-zişii grăniceri transnistreni să ajungă în Chişinău. Dar, surpriză! Ziariştii români au fost întorşi de la vama transnistreană fără explicaţii.

În acest context, singurul mesaj de felicitare cu ocazia victoriei Partidului Comuniştilor în alegerile de duminică din Republica Moldova, venit din partea preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, este demn de atenţie. La fel şi declaraţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a condamnat acuzaţia de fraudare a alegerilor lansată de opoziţia de la Chişinău şi a lăudat guvernarea comunistă pentru faptul că a reuşit să organizeze "nişte alegeri libere".

Bildunterschrift: Portalul informaţional UNIMEDIA a publicat astăzi poze extrase de pe imagini video în care se vede foarte clar cum persoanele care arborau marţi drapele României şi UE pe Preşedinţia Republicii Moldova erau susţinute de poliţişti în uniforme.  Sursa: Deutsche Welle

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus