Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.04.2009

Cronica zilei: Mai mulţi jurnalişti au fost reţinuţi, Voronin acuză, din nou, România de implicare în proteste

Cronica zilei: Mai mulţi jurnalişti au fost reţinuţi, Voronin acuză, din nou, România de implicare în proteste

Mai mulţi jurnalişti români şi moldoveni au fost reţinuţi, vineri, de către autorităţile de la Chişinău în timp ce preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat că deţine "dovezi" privind implicarea României în protestele violente care au afectat Republica Moldova la începutul săptămânii.

19:55 - Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a discutat vineri cu ambasadorul Rusiei, Valerii Kuzmin, şi cu cel al SUA, Asif J. Chaudhry, despre conflictele izbucnite la Chişinău după alegerile de la 5 aprilie, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

19:35 - Preşedintele Vladimir Voronin a acuzat din nou partidele politice, care au pus la îndoială rezultatele alegerilor parlamentare şi concluziile observatorilor internaţionali, că sunt responsabile de protestele violente, relatează Novosti Moldova.

19:00 - Preşedintele Voronin a cerut Uniunii Europene să acorde atenţie relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti, relatează Novosti Moldova.

17:20 - Consiliul Coordonator al Audiovizualului a cerut posturilor de radio şi televiziune din să evite difuzarea ştirilor care incită la violenţă publică, la manifestări ce atentează la integritatea ţării şi la uzurparea puterii, relatează BASA-press.

17:15 - Serviciul de Informaţii şi Securitate se declară îngrijorat de încercările din presa românească de a influenţa opinia publică internaţională cu "mesaje antistatale şi antimoldoveneşti", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

17:10 - Preşedintele Voronin a declarat că deţine "dovezi" privind implicarea României în protestele violente, relatează AFP. Detalii aici

16:40 - South East Europe Media Organisation, afiliată la International Press Institute, dezaprobă decizia autorităţilor de la Chişinău de a stopa libertatea de mişcare a jurnaliştilor şi solicită investigarea mai multor cazuri de limitare a libertăţii presei, petrecute joi şi vineri în R. Moldova.

16:30 - Corespondentul TVR din Republica Moldova, Doru Dendiu, a fost eliberat de poliţia de la Chişinău, a declarat pentru MEDIAFAX Mădălina Rădulescu, directorul interimar al Departamentului Ştiri din TVR. Anterior, Societatea Română de Televiziune solicitase, într-un comunicat, eliberarea imediată a corespondentului.

16:30 - Curtea Constituţională va decide o posibilă renumărare a voturilor în 24 de ore de la primirea protocolului final asupra alegerilor, a declarat preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere, citat de Interfax.

16:00 - MAE român a difuzat un anunţ solicitându-le celor care au cunoştinţe sau rude care s-au deplasat în R. Moldova în ultima perioadă şi care nu au mai putut fi contactate, să semnaleze aceste cazuri la numerele de telefon 021.431.15.11 sau 021.431.12.03. Detalii aici

15:50 - Câteva zeci de studenţi basarabeni care învaţă la Universitatea "Transilvania" au reuşit să treacă graniţa în R. Moldova, după câteva ore petecute în Vama Sculeni.

15:30 - Asociaţia Jurnaliştilor din România solicită, într-un comunicat, "eliberarea imediată" a corespondentului TVR în Chişinău, Doru Dendiu, şi a tuturor celor răpiţi în plină stradă în Republica Moldova, în ultimele zile.

14:40 - Două corespondente ale Radio România, Dana Coman şi Mihaela Munteanu au revenit în România, pentru că se temeau pentru viaţa lor, a declarat pentru MEDIAFAX Maria Ţoghină, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

14:30 - Chişinăul ar fi apreciat o implicare "mai activă" a Bruxelles-ului în acţiunile care au avut loc după alegeri, când situaţia s-a tensionat, a declarat ministrul moldovean al Afacerilor Externe într-o întâlnire cu Reprezentantul Special al UE în R. Moldova, potrivit unui comunicat al MAEIE moldovean.

14:20 - Aproximativ 30 de cetăţeni ruşi s-au aflat, pentru scurt timp, în faţa Ambasadei României la Moscova, protestând astfel faţă de evenimentele din Republica Moldova.

14:15 - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie pun la dispoziţia redacţiilor şi jurnaliştilor care întâmpină probleme în Republica Moldova 2 numere de telefon şi 2 adrese de e-mail unde vor centraliza abuzurile asupra ziariştilor. Numerele de telefon puse de dispoziţia redacţiilor şi jurnaliştilor sunt +40... şi +40723306308, în timp ce adresele de e-mail sunt: liana@mma.ro şi staff@cji.ro.

14:05 - Redactorul-şef al publicaţiei Jurnal de Chişinău, Rodica Mahu, a fost eliberată după aproximativ două ore de la reţinere, anunţă vineri cotidianul moldovean pe site-ul său de Internet.

13:35 - Trenul internaţional "Prietenia" între Bucureşti şi Chişinău, care până acum circula zilnic, va circula, de vineri, alternativ, adică o zi dus şi următoarea zi întors, programul fiind comunicat de autorităţile moldovene, potrivit directorului de comunicare al CFR Călători, Alexandru Dumitrescu.

13:25 - Între 700 şi 800 de protestatari s-au adunat în centrul Chişinăului, în faţa sediului Guvernului, purtând buchete de flori, relatează Interfax. Detalii aici

13:20 - Redactorul-şef al cotidianului moldovean Jurnal de Chişinău, Rodica Mahu, a fost reţinut în spatele Guvernului de persoane îmbrăcate în haine civile, anunţă ziarul pe site-ul său de Internet. Detalii aici

13:05 - Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat că oficial nu s-a primit nicio informare în legătura cu eventuali cetăţeni români arestaţi la Chişinău, existând însă informaţii care confirmă acest lucru "din surse neoficiale şi din presă".

13:00 - Şefii diplomaţiei ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) condamnă tentativele menite să submineze procesele democratice din Republica Moldova, a anunţat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

12:50 - Clubul Român de Presă (CRP) a cerut autorităţilor moldovene să dea dovadă "de maxim discernământ" şi să acţioneze astfel încât "integritatea fizică a jurnaliştilor români aflaţi la Chişinău să fie asigurată şi să nu fie puşi în pericol,având în vedere că sunt în exercitarea meseriei".

12:45 - Moldtelecom a blocat accesarea site-ului de socializare Faces.md de pe teritoriul Moldovei, autorităţile din Republica Moldova încercând să oprească folosirea internetului în organizarea şi comunicarea către exterior a evenimentelor de la Chişinău, informează Neogen într-un comunicat.

12:35 - Procuratura a declanşat procedurile de audiere a martorilor în dosarul deschis pentru organizarea acţiunilor de "dezordine publică" şi "uzurparea puterii de stat", afirmă Valeriu Gurbulea, procurorul general moldovean, citat de BASA-press. Detalii aici

12:30 - Partidele care au participat la alegeri şi observatorii pot verifica pe termen nelimitat listele electorale în baza cărora au avut loc alegerile legislative de duminică, a declarat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, citat de BASA-press.

12:30 - Corespondentul TVR din Republica Moldova, Doru Dendiu, a fost reţinut de poliţia de la Chişinău, a declarat pentru MEDIAFAX Mădălina Rădulescu, directorul interimar al Departamentului Ştiri din TVR. - Detalii aici

12:30 - Ion Terguţă, corespondentul Antena 3 la Chişinău, a fost reţinut vineri, în jurul orei 12.30, şi eliberat aproape de ora 18.00 de autorităţile din Republica Moldova. Detalii aici

12:20 - Procuratura a anunţat că autorităţile l-au reţinut pe cetăţeanul român Jordan N. în cadrul unei anchete deschise pentru subminarea puterii de stat, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei. Detalii aici

12:15 - Un autocar cu 20 studenţi şi elevi basarabeni care învaţă la Oradea şi care plecaseră, joi, spre Chişinău, a fost sechestrat de Poliţia din oraşul Călăraşi, aflat la circa 50 de kilometri de Chişinău, potrivit liderului studenţilor basarabeni din Oradea, Anatol Cojocari. Detalii aici

12:10 - Preşedintele Voronin a cerut o nouă numărare a voturilor, relatează AFP. Detalii aici

11:50 - Protestatarii nu au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru a participa la manifestaţia programată pentru ora 10.00, transmite BASA-press, afirmând că în zona respectivă sunt doar câţiva ziarişti şi un reprezentant al forţelor de ordine. Detalii aici

10:45 - Sute de persoane din localităţile situate în jurul Chişinăului au fost transportate cu autocare în capitală, în noaptea de joi spre vineri, unii afirmând că au fost îndemnaţi să participe la proteste, relatează BASA-press. Detalii aici

10:40 - Ministerul de Interne din Rusia şi cel din Republica Moldova au dezminţit informaţiile transmise de Kommersant, potrivit cărora Moscova a furnizat Chişinăului dispozitive speciale pentru combaterea protestelor, relatează Interfax. Detalii aici

09:45 - Semnarea Tratatului politic de bază între R. Moldova şi România ar putea elimina semnele de întrebare din relaţiile moldo-române, a declarat preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, Vladimir Ţurcan, relatează BASA-press.

08:50 - Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) nu va mai organiza manifestaţii, a anunţat joi liderul formaţiunii, Vlad Filat, citat de RIA Novosti.

08:40 - Printre cei 200 de tineri reţinuţi până în prezent de forţele de ordine din Republica Moldova se numără şi fiul vicepreşedintelui Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vitalie Nagacevschi, reţinut joi, relatează PRO TV Chişinău. Detalii aici

06:50 - Rusia a furnizat Republicii Moldova dispozitive pentru combaterea protestelor care vor fi reluate vineri în capitala moldoveană, relatează Kommersant. Detalii aici

02:10 - Trei jurnalişti ai Realitatea TV au fost reţinuţi joi seară de poliţie în Republica Moldova, fiind eliberaţi după câteva ore, informează site-ul postului de televiziune. Detalii aici

00:00 - Un cameraman Pro TV a fost agresat noaptea trecută de forţele de ordine care se aflau în spatele Guvernului din Chişinău, informează Pro TV Chişinău. Detalii aici

 

Sursa: Mediafax

cuvinte-cheie: proteste | Voronin | jurnalisti

Comentarii (0)

 

Related news

Sus