Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2009

România nu va introduce măsuri similare faţă de Republica Moldova

România nu va introduce măsuri similare în relaţia cu Moldova, a declarat premierul României Emil Boc, după o reuniunea de la Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu cu şefii serviciilor de informaţii, desfăşurată la încheierea şedinţei Guvernului.

Reuniunea de la Cotroceni a avut drept subiect principal acuzaţiile preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la adresa României. Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, precum şi reprezentanţi ai serviciilor secrete (de la SRI, George Maior) au avut o discuţie pe linie executivă, cum s-au pronunţat sursele citate: "Se pare că au fost enumerate măsurile pe care autorităţile de la Bucureşti trebuie să le aplice la situaţia tensionată din Republica Moldova, pe de o parte, şi la acuzaţiile lui Voronin la adresa României, soldate cu impunerea regimului de vize obligatorii doar pentru cetăţenii români dintre cei ai Uniunii Europene".

După această reuniune premierul a susţinut o declaraţie de presă în care a spus că România respinge categoric acuzaţiile formulate de către autorităţile Republicii Moldova privind presupusele implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat. “România apreciază că această acuzare este o provocare la adresa statului roman”, a declarat miecuri, premierul României Emil Boc.

Emil Bc a spus că este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români.

“România a sprijinit consecvent independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi va continua să aibă o abordare europeană în raporturile sale cu statul vecin, în pofida politicii anti-româneşti a autorităţilor comuniste de la Chişinău”, a declarert Boc. 

Premierul a spus că România va susţine în continuare aproprierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, inclusiv prin proiectele destinate tinerilor care doresc să studieze în România, precum şi participarea la alte programe europene destinate cetăţenilor acestei ţări.

Totodată, premierul roman a spus că România nu va lua măsuri similare privind personalului ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni. “În privinţa problemelor legate de declararea de către autorităţile Republicii Moldova „persona non grata” în persoana ambasadorului României în Republica Moldova, România nu va uza de reciprocitate şi nu utiliza asemenea proceduri. Dimpotrivă. Va continua să abordeze aceeaşi politică europeană de deschidere faţă de Republica Moldova”, a mai declarat Emil Boc.

Guvernul Moldovei a aprobat miercuri, 8 aprilie, decizia privind introducerea regimului de vize pentru cetățenii din România. Decizia executivului vine în urma declarațiilor președintelui Voronin în dimineața zilei de miercuri, în cadrul întrevederii cu reprezentanții societății civile, potrivit cărora România ar fi implicată în acțiunile violente din ultimele zile din centrul Chișinăului.

Ca urmare a acestor declarații, la 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene  a fost convocat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, căruia i s-a înmânat o notă prin care,  în legătură cu acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică,  şeful misiunii diplomatice române şi Ministrul-consilier al Ambasadei, Ioan Gaborean, au fost declaraţi persona non grata şi urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore.

Totodată, Procuratura Generală a anunţat că a deschis o anchetă pentru tentativa de lovitură de stat şi dezordini în masă, iar preşedintele Vladimir Voronin i-a acuzat pe liderii opoziţiei de tentativă de lovitură de stat.

cuvinte-cheie: Romania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus