Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2009

Protestul Agenţiei de Monitorizare a Presei şi Centrul Roman pentru Jurnalism 18 jurnalişti opriţi la graniţa cu Moldova

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie protesteaza fata de atitudinea autoritaţilor de la Chişinău care au refuzat ieri sa permita accesul jurnaliştilor români pe teritoriul Republicii Moldova. Cerem Ministerului Afacerilor Externe şi autorităţilor române să ia o poziţie oficială în acest sens.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie, cel putin 18 jurnalişti care circulau dinspre România spre Chişinău au fost opriţi şi întorşi din drum de la punctele Galati-Giurgiuleşti  şi respectiv, Oancea-Cahul. Autorităţile moldoveneşti nu au prezentat niciun motiv legal pentru refuzul accesului jurnaliştilor. Autorităţile moldoveneşti au invocat următoarele motive: lipsa unei invitaţii scrise; lipsa unei asigurări medicale speciale; lipsa unei acreditări de presă din partea Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău; defecţiuni ale sistemului computerizat. Jurnaliştii aparţineau agenţiilor Associated Press, EPA, France Press, Intact Images, NewsIn, Mediafax, Reuters, ziarelor Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Ziua şi televiziunii Realitatea TV. Contactat telefonic, consulul României de la Chişinău, Ion Nuică, a spus că nu poate asista în nici un fel jurnaliştii respinşi.

Cerem autorităţilor de la Chişinău să prezinte public motivele acestor respingeri. De asemenea, să prezinte paşii legali pe care jurnaliştii străini care vor să relateze de la faţa locului trebuie să-i urmeze pentru a fi admişi în ţară şi în Chişinău.
Cerem Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să pună la dispoziţia media din România o celulă de asistenţă şi un număr de telefon disponibil non-stop. Pe parcursul protestelor de la Chişinău ziariştii să beneficieze de asistenţa personalului consular şi să poată raporta eventuale abuzuri sau limitări ale autorităţilor moldoveneşti. Cerem Ministerului Afacerilor Externe să faca publice informaţii legate de punctele practicabile de acces în Republica Moldova şi date centralizate legate de abuzuri asupra jurnaliştilor. 

Solicitam OSCE şi Comisiei Europene să facă presiuni asupra autorităţilor de la Chişinău pentru ca acestea să garanteze dreptul la liberă circulaţie, dreptul la liberă informare şi condiţii normale de lucru pentru ziarişti, indiferent de ţara de provenienţă.

Declaraţia deste semnată de Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch,
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie

Contact: Stefan Candea (vicepresedinte CRJI) 0740 309 073, 
Liana Ganea (coordonator de programe ActiveWatch-AMP) 0723 306 308

cuvinte-cheie: protest | interdictie | jurnalisti | romani

Comentarii (0)

 

Related news

Sus