Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2009

Opoziţia liberală de la Chişinău cere populaţiei să evite mitingul de vineri

Opoziţia liberală de la Chişinău cere populaţiei să evite mitingul de vineri

Cele trei partide liberale ale opoziţiei moldovene s-au desolidarizat de mitingul convocat pentru vineri la Chişinău, avertizând populaţia să evite această manifestaţie, care ar putea fi o provocare.

Un mesaj care circulă intens pe internet şi pe SMS cheamă vineri, la ora 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale la "marea revoluţie":  "Deci nu se gàsesc solutii! ATUNCI VINE MAREA REVOLUTIE!!!!! vineri 10 aprilie 2009 ora 10:00 REVOLUTIE FRATILOR !!! O nouà datà in istoria noastrà! Toatà Republica la chisinàu în piatza Marii Adunàri Nationale!!!! Jos comunishtii pentru un viitor mai bun! Transmite mesajul mai departe! Anuntà prietenii pàrintii shi pe toti care ii cunoshti!!!alaturati-va romanii de pretutindeni!!!". Acesta este mesajul pe care l-au primit pe yahoo messenger mulţi basarabeni - şi nu numai - zilele acestea.

Premierul moldovean Zinaida Greceanîi a făcut un apel joi seară la populaţie, într-o intervenţie televizată, cerând oamenilor să nu iasă în stradă vineri şi să respingă orice provocări, pentru că "dacă vor fi atacate instituţiile statului, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat".

"Poliţia va folosi toate mijloacele, inclusiv armele din dotare", a avertizat premierul într-o declaraţie difuzată de televiziunea moldoveană.

De altfe, şi partidele de opoziţie au recomandat membrilor şi simpatizanţilor lor să nu participe la astfel de evenimente, oricine ar fi organizatorii.

Victor Osipov, secretar de presă al Alianţei "Moldova Noastră" şi candidat la postul de parlamentar, a declarat pentru NewsIn că poziţia partidului său este de "neamestec, neparticipare şi avertizare" a cetăţenilor în privinţa unor provocări de care "în mod sigur este interesată guvernarea comunistă". Partidele de opoziţie nu organizează mitinguri zilele acestea, ci se concentrează pe colectarea probelor de fraudare a alegerilor, a precizat Osipov.

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa "Moldova Noastră" (AMN) au la dispoziţie patru zile, începând de joi, ca să verifice listele electorale utilizate la scrutinul parlamentar din 5 aprilie, conform unei decizii în acest sens a Comisiei Electorale Centrale.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a făcut joi apel către membrii formaţiunii să nu participe în niciun fel la manifestaţia de vineri, arătând că probabil sunt puse la cale provocări. "O eventuală destabilizare acum ar fi favorabilă comuniştilor", a explicat Filat într-o conferinţă de presă. El a mai spus că cei care cheamă în teritoriu la aceste acţiuni sunt de fapt fruntaşii Partidului Popular Creştin Democrat (partidul lui Iurie Roşca, ce nu a mai intrat în Parlament). Filat a spus că are cunoştinţă de primari PPCD care pun la dispoziţie transport pentru ca oamenii să vină vineri la Chişinău la miting.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, Alexandru Tănase, a afirmat că în ziua în care au fost devastate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei s-au întâmplat lucruri inexplicabile. "Cum să ajungi pe acoperiş? Lucrul ăsta este imposibil. Sunt foarte multe semne de întrebare, nu? ", s-a întrebat el referindu-se la momentul arborării steagului României şi al UE, marţi, pe acoperişul Preşedinţiei. O imagine care circulă pe internet arată doi tineri urcaţi pe acoperişul Preşedinţiei unde în locul drapelului Moldovei înfig un drapel al UE alături de unul al României aparent sub privirile îngăduitoare ale unui poliţist care stă în preajmă.

"Din acest motiv Partidul Liberal-Democrat din Moldova va depune toate eforturile ca să existe o comisie internaţională, ca într-adevăr să fie identificaţi cei vinovaţi. Există informaţii că persoanele care au vandalizat acest fel de clădiri sunt persoane care au fost eliberate anul trecut, în baza Legii amnistiei, şi care au trecut prin centrele de triere şi au fost foarte bine instruite. De ce poliţiştii nu au intervenit în mod normal? De ce nu au izolat perimetrul?", a argumentat liderul PLDM teoria provocărilor puse la cale de putere. "Ştiţi foarte bine că au avut loc foarte multe arestări, sunt foarte mulţi oameni disperaţi care nu ştiu ce se întâmplă, peste 200-220, nu se ştie exact numărul celor care au dispărut fără urmă", a mai spus Tănase.

La rândul său, vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a avut joi o poziţie similară. În calitate de primar al muncipiului Chişinău, el a cerut poliţiei municipale să asigure ordinea publică la acţiunea de protest de vineri. "Este imperativ ca Vladimir Voronin să renunţe la orice fel de acuze şi atacuri la adresa cetăţenilor, profesorilor, altor categorii sociale, la atacuri nejustificate la adresa opoziţiei, la atacuri la adresa statelor vecine. Să renunţe la măsurile abuzive de închidere a frontierei", a cerut Chirtoacă.

Liderii PL, Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu, susţin că există suficiente probe video care demonstrează că printre provocatorii atacurilor erau poliţişti în civil şi colaboratori ai serviciilor secrete. În acelaşi timp, autorităţile nu au asigurat paza celor două instituţii şi au dislocat la faţa locului carabineri de 18-19 ani, în timp ce la alte manifestaţii sunt trimise poliţişti din trupe speciale, mult mai bine dotaţi şi pregătiţi, au arătat cei doi lideri.

**

La spitalul de urgenta: Manifestant batut

 

cuvinte-cheie: liberali | manifestatie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus