Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-09/moldova-cere-extradarea-lui-gabriel-stati-arestat-in-ucraina-9553.html
Data: Apr 9, 2009 (13:59)

Moldova cere extrădarea lui Gabriel Stati, arestat în Ucraina

Omul de afaceri Gabriel Stati, originar din Republica Moldova, suspectat ca fiind unul din "sponsorii" acţiunilor de protest de la Chişinău, pe care regimul comunist al preşedintelui Vladimir Voronin le-a catalogat drept "tentativă de lovitură de stat", a fost reţinut joi pe teritoriul Ucrainei, a declarat, pentru Interfax, o sursă din cadrul Parchetului General de la Chişinău.
"Autorităţile moldovene au transmis Ucrainei cererea de extrădare a lui Gabriel Stati, în cadrul anchetei declanşate privind implicarea sa în tentativa de lovitură de stat", a afirmat responsabilul de la Parchet.

În urmă cu o zi, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat, la o întrevedere cu activişti ai Partidului Comunist, despre care agenţiile ruse de presă au scris că a fost o "întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile", că, potrivit datelor organelor competente, acţiunile de protest de la Chişinău au fost sponsorizate de omul de afaceri Gabriel Stati. El este  fiul miliardarului moldovean Anatol Stati, patronul companiei de extracţie de petrol şi gaze 'Askom', care activează pe teritoriul Kazahstanului şi în ţări de pe continentul african.

Potrivit poliţiei moldovene, după arestarea a circa 200 de persoane suspectate de implicate în devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei de la Chişinău, Gabriel Stati a fugit din ţară. În ştirea Interfax nu se precizează pentru care culpă a fost reţinut Gabriel Stati de autorităţile ucrainene.

Sursa: Adevarul