Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2009

Liderii PLDM, PL şi AMN sunt convinşi că alegerile au fost fraudate

Tulburările de marţi puse în seama serviciilor secrete

Preşedintele Vladimir Voronin a repetat şi astăzi că PL, PLDM şi AMN ar fi organizat o lovitură de stat. La aceste acuzaţii au reacţionat toţi cei trei lideri ai partidelor de opoziţie.

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova: „Puciul despre care vorbeşte Voronin l-a organizat el. În 1933 şi Hitler a dat foc Reichstagului ca să obţină un anumit scop".

Valentina Ursu: „Cum comentaţi acuzaţiile lui Voronin că în spatele puciului ar sta România?".

Vlad Filat: „Este o declaraţie iresponsabilă şi a fost pregătită cu mult timp înainte. La cîtă batjocoră au avut din partea comuniştilor cetăţenii români, România pînă în prezent, eu nu cred că poate să fie mai mult afectate aceste relaţii. Însă, se face abstracţie de faptul că România este ţară membră a UE, ţară membră a NATO. Or, anumite elemente care au fost prezente la acţiunile de ieri şi alaltăieri, demonstrează că au fost acţiuni gîndite din timp şi implemenate de către profesionişti provocatori. Arborarea drapelului României, însemnele statului român prezente la persoane care după faţă se vede că nu au absolut nimic comun cu această ţară, cu aceste valori. Scenariul a fost unul bine gîndit pentru a deraia de la subiectul fraudării alegerilor la distrugeri şi vandalism şi a pune în sarcină, printr-un atac direct, asupra României".

Valentina Ursu: „ce urmează, ce vor face cei trei lideri ai partidelor de opoziţie?"

Vlad Filat: „La ora actuală, în sarcina noastră este să stabilizăm situaţia. Prin stăvilirea unor porniri din teritorii. Fiindcă vreau să vă spun că ţara fierbe. Urmează să creăm un cadru în care oamenii să protesteze paşnic".

Valentina Ursu: „S-ar putea să vă reţină, să vă aresteze?"

Vlad Filat: „În ţara asta multe pot să se întîmple, numai că noi nu sîntem chiar atît de slabi de înger ca să nu administrăm cu calm situaţia în care ne-am pomenit cu toţii".

Şi pe Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal l-am rugat să ne spună încotro ghidează politicienii energia revoluţionară?"

Dorin Chirtoacă: „Nu a fost organizat nici un protest din partea vreunui partid de opoziţie. Toate apelurile noastre au fost să fie păstrată o atmosferă calmă, paşnică, nici un fel de violenţe şi orcine doreşte să-şi exprime punctul de vedere trebuie să o facă de o manieră paşnică în piaţa Marii Adunări Naţionale, că este locul pe care-l preferă cetăţenii. Respectiv, asta este toată activitatea desfăşurată de partide în cadrul acestor proteste. Suplimentar, există o poziţie comună a celor trei formaţiuni: declaraţie de protest împotriva fraudării alegerilor de către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Asta este poziţia noastră oficială a partidelor. Cerinţa noastră este ca rezultatul acestor alegeri să fie declarat nevalabil şi să fie anunţate alegeri noi. Evident, Comisia Electorală Centrală este cea care trebuie să ia decizii, dar nu este străin nimănui în Republica Moldova faptul că nu funcţionează separaţia puterilor în stat, că nu funcţionează libertatea presei, că nu funcţionează independenţa justiţiei, respectiv, că nu funcţionează nici autonomia şi independenţa Comisiei Electorale Centrale. Respectiv, ne adresăm tuturor autorităţilor Republicii Moldova luate în ansamblu, urmînd ca autorităţile să procedeze conform solicitării oamenilor care nu sînt de acord cu rezultatele acestor alegeri".

La rîndul său, liderul AMN Serafim Urechean învinuieşte guvernarea comunistă de tot ce se întîmplă în aceste zile în stradă.

Serafim Urechean: „Conducerea sau aşa-numita conducere a ţării a fost cointeresată şi de fapt, toate aceste lucruri au fost manipulate de ei şi de serviciile speciale din Republica Moldova".

Valentina Ursu: „Astăzi declaraţiile au mers mai departe, Voronin spunînd că în spatele puciului ar sta România..."

Serafim Urechean: „Mîine poate să stea blocul NATO, poimîne SUA în frunte cu Obama, deoarece sînt iresponsabili în declaraţiile lor şi nu au nici o ruşine".

Valentina Ursu: „Ce trebuie de întreprins acum?"

Serafim Urechean: „Să nu permitem violenţa. Dar poporul are dreptul la protest, să-şi apere interesele sale. Tovarăşul Voronin şi-a bătut joc de propriul popor, spunînd că mămăliga nu expoadează şi iată că a exploadat".

Valentina Ursu: „Cei trei lideri, aţi ajuns la un consens, v-aţi coordonat acţiunile?"

Serafim Urechean: „Sigur că ne-am coordonat. Toate trei formaţiuni nu acceptăm violenţa. De aceea, pentru ca Voronin să nu aibă temei de a ne învinui, lasă el să se ocupe de cei din stradă, să găsească cu ei numitor comun, deoarece noi nu am mobilizat pe nimeni acolo. Numai mi-e jale şi îmi pare rău de copiii care au fost arestaţi, care au fost bătuţi toată noaptea şi de care Voronin îşi bate joc, aşa cum şi-a bătut joc de părinţii lor care au fost nevoiţi să plece după hotare pentru a-şi cîştiga o bucăţică de pîine".

Valentina Ursu: „Admiteţi că ar putea să vă aresteze?"

Serafim Urechean: „Mai mult de cît atît, am primit semnale că trebuia să fiu arestat parcă aseară. Acum se zice că poate că noaptea aceasta sau mîine dimineaţă. Nu am probleme cu caracterul. Înţeleg că ei sînt în agonie. Dar i-aş chema să-şi mai tempereze spiritele, deoarece arestarea măcar a unuia din cei trei lideri... să vedem unde va fugi el (Voronin n.r.), peste Prut sau peste Nistru, dacă va fi primit undeva".

Între timp, liderii celor trei formaţiuni de opoziţie continuă consultările şi se arată optimişti că vor rămîne o forţă solidară şi demnă de încrederea cetăţenilor moldoveni.

Sursa: Europa Libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus