Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-09/guvernul-moldovean-a-estimat-costurile-restabilirii-edificiilor-devastate-la-300-mil-lei-205-mil-eur-9558.html
Data: Apr 9, 2009 (14:25)

Guvernul moldovean a estimat costurile restabilirii edificiilor devastate la 300 mil. lei (20,5 mil. euro)

Ministrul construcţiilor şi dezvoltării teritoriului, Vladimir Baldovici, a anunţat că costul prealabil al lucrărilor de reparaţie a edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului, devastate în ziua de 7 aprilie, se estimează la peste 300 de milioane lei. Suma nominalizată nu include mobilierul şi echipamentul deteriorat din cadrul celor două instituţii de stat.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, în cadrul unei şedinţe convocate de preşedintele Vladimir Voronin, au fost discutate mai multe detalii privind lucrările de restabilire a clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului, care includ reconstrucţia capitală a edificiului Legislativului, a cantinei, subsolului şi primelor două etaje ale administraţiei prezidenţiale, precum şi lucrările de amenajare a teritoriului adiacent.

Preşedintele Vladimir Voronin a menţionat necesitatea demarării în regim de urgenţă a lucrărilor de reconstrucţie a clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului. Şeful statului  a mai subliniat că consecinţele actelor de vandalism urmează a fi lichidate din contul resurselor financiare planificate în bugetul de stat pentru necesităţile instituţiilor de învăţământ, reprezentanţii cărora au participat la acţiunile din 7 aprilie. În acest scop, în baza informaţiei prezentate de organele de drept, Ministerul Finanţelor  va efectua redirecţionarea corespunzătoare a mijloacelor financiare spre efectuarea  lucrărilor de reconstrucţie.

La şedinţa au participat premierul Zinaida Greceanîi, ministrul finanţelor, Mariana Durleşteanu, ministrul construcţiilor şi dezvoltării teritoriului, Vladimir Baldovici, ministrul educaţiei şi tineretului, Larisa Şavga, consilierii prezidenţiali Oleg Reidman şi Viorelia Moldovan-Batrînac.