Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2009

Gardianul: Moscova acuza Bucurestiul ca submineaza Moldova. Atacatorii de la Chisinau vorbeau doar ruseste

Dupa confruntarile violente de la Chisinau, Rusia a inceput demonizarea Romåniei pentru „implicarea in subminarea suveranitatii R. Moldova". Cristian Diaconescu, ministrul romån de externe, i-a convocat pe ambasadorii tarilor membre in Uniunea Europeana si in NATO, solicitånd solidarizarea acestor organisme cu tara noastra.

La adapostul razboiului psihologic, de dezinformare, declansat de Voronin si de Rusia, Procuratura de la Chisinau a trecut la arestari masive. Sute de tineri, multi avand cetatenie romana, deci fiind si cetateni europeni, au ajuns in beciurile bolsevicilor mafioti. Absenti de la mitingul din 6 aprilie, parintii disperati din Basarabia isi cauta copiii.

Agentii lui Voronin au inceput represiunea

Procuratura generala a anuntat ca a deschis o ancheta pentru tentativa de lovitura de stat, dupa protestele violente din 6 aprilie, a anuntat procurorul general Valeriu Gorbulea. Ultimul mandat al lui Voronin a expirat, dar generalul de militie vrea sa instituie starea de urgenta pentru instalarea dictaturii. Numai prin forta bruta se mai poate mentine la putere. Al doilea obiectiv al lui Voronin este arestarea celor trei lideri ai opozitiei - Dorin Chirtoaca, Vlad Filat si Serafim Urechean - pentru tentativa de lovitura de stat. Procurorii ameninta cu condamnari de pana la 25 de ani de inchisoare pentru „uzurparea puterii de stat". Unimedia prezinta informatii privind arestarea studentilor de la Universitatea Agrara din Chisinau. Agentii serviciilor secrete i-au luat direct din amfiteatre pe tinerii Enache Nicolae, Alexandru Malcocean, Andrei Filip, Andrei Stanco, Vitalie Mazur, Eduard Cherpec. Omul de afaceri Gabriel Stati a fost arestat la Odesa, in Ucraina, pentru finantarea mitingului din 6 aprilie. Aceleasi acuze i-au fost aduse si lui Sergiu Mocanu, fost consilier concediat de Voronin. Cei doi baieti ai lui Mocanu se afla inca in sediul Ambasadei romane de la Chisinau. „Noi lucram conform articolelor care se refera la organizarea, finantarea si la actiuni directe ce s-au soldat cu tulburari. Articolul Tentativa de rastunare a puterii, realizarea loviturii de stat prevede privatiune de libertate pe termenul de pana la 25 de ani", a amenintat procurorul general Valeriu Gurbulea.

Liderii PL, PLDM si AMN resping acuzatiile

Mihai Ghimpu (presedintele Partidului Liberal), Dorin Chirtoaca (vicepresedintele PL si primarul Chisinaului), Vlad Filat (presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova) si Serafim Urechean (presedintele Aliantei Moldova Noastra) neaga orice implicare in demonstratiile violente. Dorin Chirtoaca a anuntat ca opozitia va prezenta probe cu privire la fraudarea alegerilor. Comisia Electorala Centrala ofera listele electorale spre verificare partidelor de opozitie timp de patru zile. O capcana fiindca fradudarea alegerilor a fost profesionista. Au votat peste 200 000 de morti, au votat la Chisinau oameni care se aflau in Japonia sau in America, dar au votat si parintii lor care murisera de mai multi ani.

„Dovezile" implicarii României: inscriptiile de pe pereti

Orice evolutie este posibila la Chisinau. De aceea, ii dorim sincer lui Voronin sa faca tot mai multe arestari, sa condamne si, daca se poate, sa ceara deschiderea focului. Oricum, el va atribui orice tragedie tot Romaniei, care se comporta inca lamentabil. Gurbulea prezinta drept dovezi de implicare a Romaniei in „tentativa de lovitura de stat" „numeroasele inscriptii in limba romana de pe pereti". Tovarasul Gurbulea trebuie sa stie ca tinerii basarabeni au inceput sa studieze temeinic limba romana. Iar daca au arborat drapelul Romaniei pe Parlamentul de la Chisinau este meritul lor, nu al Bucurestiului. Personal, eu l-as medalia pe cel care a reusit aceasta performanta. Nu-si putea imagina Voronin o umilinta mai cumplita pentru Republica Molotov decat ridicarea drapelelor Romaniei si Uniunii Europene. Este foarte semnificativ faptul ca bolnavii de scenarita afirma ca rusii ar fi ridicat aceste drapele pentru a implica Romania. Plauzibil, dar nu avem probe. Aici exista urmatoarele variante: tinerii erau agenti rusi din Rusia; tinerii erau agenti rusi din Basarabia, platiti de Voronin, pentru a atribui apoi totul opozitiei si Romaniei; si, in sfarsit, erau tineri rusi sau ucraineni, care nici ei nu mai suporta sa ramana captivii lui Voronin inca patru ani. O varianta cu mult mai verosimila fiindca si eu am intalnit rusi din Basarabia care nu mai suporta regimul primitiv, de sorginte stalinista. Indiferent de etnie, tinerii vor sa scape din lagar, vor sa lucreze in Europa, vor sa-si construiasca viitorul altfel. Dan Nicu, un student de la Liga studentilor basarabeni din Bucuresti, ne informeaza ca Adunarea ad-hoc a tinerilor din Piata Universitatii a lansat un memorandum pentru repetarea alegerilor din R. Moldova „sub monitorizarea Consiliului Europei, Uniunii Europene, SUA si OSCE".

Kremlinul recunoaste Transnistria daca vin romånii la putere

„Factorul romanesc nu a disparut niciodata dupa 1990 din R. Moldova si, cel mai probabil, viitorul R. Moldova este integrarea in Romania. Ideile pro-romanesti sunt la fel de populare in R. Moldova, ca la inceputul anilor 1990, mai ales printre tineri si pentru aceste idei, ei sunt gata sa mearga pe baricade, sa asedieze cladirile administrative, fara sa se gandeasca la consecinte", a spus, pentru ziarul „Izvestia" de la Moscova, Vladimir Iastrebciak, pretinsul ministru de externe al Transnistriei. Este evaluarea corecta a unui rus din Transnistria, care uita insa sa spuna cat de multi romani care gandesc identic se afla si in Transnistria, unde Romania nu a avut si nu are de gand sa se implice. Chiar daca majoritatea relativa a locuitorilor este formata tot de romani (moldoveni). Multi vorbesc o limba romana, pentru care ar trebui sa-i invidieze multi bucuresteni. Rusia profita de situatia precara a romanilor din regiune fiindca Romania nu poate sa-i ajute prea mult, iar Uniunea Europeana nu vrea. De aceea, Kremlinul va fi tot mai agresiv in Basarabia. Acum ameninta ca va recunoaste Transnistria daca vor ajunge la putere liderii opozitiei pro-romanesti.

Medvedev l-a felicitat pe Voronin pentru reprimarea mitingului

Dmitrii Medvedev l-a felicitat ieri pe Vladimir Voronin „pentru modul in care a restabilit ordinea pe 6 aprilie". Dupa mita electorala oferita generalului de militie, presedintele rus se implica direct si il mangaie pe crestet pe cel care tuteleaza o mafie transnationala in Basarabia, la frontiera NATO si UE. Iata o alta dovada a insinuarii brutale din partea Moscovei in viata „republicii independente si suverane". Miercuri, Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, a afirmat ca nu este necesara verificarea voturilor din Basarabia. Joi, el a revenit si a turnat Romania la UE ca nu a semnat acordul de frontiera cu R. Moldova. Iata o modalitate directa si la fel de brutala, prin care Rusia vrea sa oblige Romania sa recunoasca si aceasta ultima frontiera lasata de Pactul Molotov-Ribbentrop. „Este o tema cunoscuta bine de Uniunea Europeana si, probabil, ar fi in interesul UE sa urmeze acele reguli care au fost stabilite de organizatie si care constau in necesitatea de a se convinge ca un stat membru nu are probleme, prin semnarea de catre respectivul stat a unui acord de frontiera cu vecinii sai", a sugerat Lavrov. Iata principiile diplomatiei ruse din toate timpurile: presiunea repetata asupra tertelor forte, inducerea tensiunii intre tara vanata (aici, Romania sau Georgia) si tertele forte; insinuarea brutala in relatiile dintre tara vanata si tertele forte; sabotarea acestor relatii politice si economice; santajul economic asupta tertelor forte pentru a induce abandonarea tarii vanate.

Emma Nicholson: Sunt vocile disperarii, deposedate de dreptul de vot

Baroneasa Emma Nicholson, europarlamentar care a facut parte din delegatia Parlamentului European la misiunea internationala de observatori la alegerile legislative ce au avut loc duminica trecuta in R. Moldova a spus ca tot ce se intampla acum intre Prut si Nistru „este o rabufnire a suferintelor tinerilor". „Am stat doar patru zile in R. Moldova, ca observator la alegeri, si, din aceasta experienta, precum si din multe alte vizite anterioare, stiu ca tinerii moldoveni sunt pur si simplu disperati in legatura cu viitorul lor", a spus Emma Nicholson intr-un interviu publicat de ziarul britanic „The Independent". „Si aceasta pentru ca nu au locuri de munca, nu au un viitor si nu vor ca tara lor sa revina sub influenta ruseasca. Ei simt ca guvernele comuniste succesive nu si-au indeplinit promisiunile facute. Si au dreptate. M-am deplasata la granita transnistreana si am vazut o situatie tragica, barbati si femei plangand. Au incercat sa intre in R. Moldova cu autobuzul pentru a vota, ceea ce era dreptul lor, dar au fost impiedicati sa coboare din autobuz. Cei care au insistat si au incercat sa treaca pe diferite cai au fost filmati, li s-au luat actele de identitate si au fost avertizati ca s-ar putea sa-si piarda locurile de munca. Este o situatie tragica", a adaugat doamna Nicholson. Iata alta dovada de implicare a Rusiei in „alegerile libere si corecte", dupa cum au notat observatorii OSCE.

Cristian Diaconescu: „Cerem Chisinaului numarul cetatenilor romani retinuti"

Cristian Diaconescu a precizat ca introducerea vizelor pentru R. Moldova este o actiune arbitrara si discriminatorie. „Romania solicita tarilor din UE si aliatilor din NATO solidaritate pentru contracararea derapajelor de la normele democratice, care creeaza surse de instabilitate in regiunea in care se afla tara noastra; cerem oficial Chisinaului sa precizeze numarul de cetateni romani retinuti, pentru a putea sa le acordam asistenta consulara, potrivit legilor internationale; Romania considera ca relatiile de buna vecinatate nu se pot intemeia decat pe valorile europene; Vom continua sa promovam apropierea Moldovei de UE - cea mai buna varianta pentru cetatenii acestei tari; Romania a sesizat reprezentantul OSCE pentru libertate in mass-media in legatura cu incalcarea libertatii de exprimare in R. Moldova", a afirmat seful diplomatiei romane. Este tot ce putea face Cristian Diaconescu in acest moment. Acum, parlamentarii au obligatia sa voteze de urgenta legea pentru redobandirea cetateniie romane pentru urmasii basarabenilor si bucovinenilor, o minima reparatie morala, pe care ei o asteapta de 20 de ani. Gardianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus