Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.04.2009

NewsIn: În ziua expirării mandatului de preşedinte, Voronin acuză opoziţia că a pus la cale un puci

Preşedintele moldovean a renunţat la adresarea televizată anunţată pentru marţi seara, însă prezentatorul programului de ştiri de la postul public de televiziune Moldova 1 a citit o declaraţie scrisă în limba rusă a preşedintelui Voronin, în care acesta a acuzat opoziţia pentru violenţe.

"Instrumentele politice în condiţiile puciului nu mai sunt acceptabile. Puterea de la Chişinău se plasează din acest moment pe poziţia clară de apărare a ţării de vandali, de apărare a alegerii democratice a poporului", se spune în declaraţia preşedintelui Vladimir Voronin.

Şeful statului, al cărui mandat expiră marţi, a criticat liderii celor trei partide de opoziţie care au depăşit pragul electoral de 6% la alegerile parlamentare de duminică - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră - şi i-a acuzat de organizarea acţiunilor violente din cursul zilei şi a devastării clădirilor Parlamentului şi a Preşedinţiei.

"În această zi a Bunei Vestiri am planificat să fac o cu totul altă adresare către popor. Dar în ultimile 24 de ore situaţia în Republica Moldova s-a schimbat cardinal. După anunţarea rezultatelor preliminare pentru alegerile parlamentare şi după recunoaşterea rezultatelor acestor alegeri din partea OSCE, a Consiliului Europei, a observatorilor din partea Parlamentului European, liderii partidelor care au pierdut alegerile au mers pe calea preluării cu forţa a puterii", se spune în adresarea lui Voronin.

Potrivit preşedintelui, incapacitatea de a pierde într-o competiţie corectă şi democratică, dispreţul total faţă de lege, faţă de voinţa poporului deschis exprimată şi a standardelor şi valorilor europene au împins liderii opoziţiei pe calea celei mai mari crime la adresa poporului.

"Din această dimineaţă Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Ureachean s-au plasat de facto în fruntea unui centru de comandă care a început să pună în aplicare o lovitură de stat anticonstituţională în Republica Moldova. Tot ce au făcut aceştia în ultimile 24 de ore - acapararea clădirii Administraţiei Prezidenţiale, asaltul asupra Parlamentului, profanarea drapelului moldovenesc - nu poate fi calificat altfel decât puci", a fost mesajul transmis de Voronin poporului.

"Organizatorii acestui puci se acoperă cu studenţi, liceeni şi elevi, pe care i-au scos în piaţă în calitate de scut viu. Scopul puciştilor este distrugerea statului moldovenesc şi lichidarea democraţiei în stat", a declarat Voronin.

"Stimaţi concetăţeni, guvernarea Republicii Moldova nu va permite nimănui în continuare să ignore legea. Nu va permite unui grup de fascişti îmbătaţi de răutate să calce cu cizmele în noroi democraţia noastră. Fac apel către tot poporul, către părinţi şi liceeni, inclusiv către cei care s-au lăsat implicaţi în acţiunile aventuroase ale puciştilor. Instrumentele politice în condiţiile puciului nu mai sunt acceptabile. Puterea de la Chişinău se plasează din acest moment pe poziţia clară de apărare a ţării de vandali, de apărare a alegerii democratice a poporului", promite Voronin. NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus