Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.04.2009

Influentul politolog rus Stanislav Belkovski: Moldova a inceput miscarea de integrare cu Romania

Presedintele Institutului moscovit pentru Strategie Nationala, influentul politolog Stanislav Belkovski, sustine ca manifestarile din capitala Moldovei nu sunt altceva decat inceputul unei noi epoci in istoria tarii - inceperea miscarii de integrare cu Romania. Belkovski este autorul planului care presupunea unificarea treptata a Romaniei si Moldovei, cu acordarea independentei pentru Transnistria.

Belkovski este, de asemenea, autorul raportului din 2003 intitulat "Statul si oligarhii", in urma caruia a fost initia ofensiva impotriva companiei IUKOS si a patronului acestuia, Mihail Hodorkovski.

In opinia lui, in scurt timp Moldova va intra in componenta Romaniei, scrie agentia K2Kapital. "Intrebarea este de ce Partidul Comunist, de-a lungul prezentei sale la conducerea tarii, si-a schimbat de atatea ori pozitia. Daca e sa amintim anul 2001, cand comunistii au invins pentru prima data in alegeri, ei au promis atunci sa ofere limbii ruse statut de limba de stat, ulterior insa aceste promisiuni au fost uitate. Intr-un final, s-a creat impresia ca liderii moldoveni au adoptat o pozitie prooccidentala", a explicat Belkovski.

"Aceste demonstratii nu au, de fapt, un initiator principal. Informal, in fruntea tinerilor este Natalia Morar, o femeie talentata cu un mare viitor politic. Restul protestatarilor este condus de opozitia nemultumita de rezultatul alegerilor. In privinta fortelor straine, in special ale Romaniei, nu cred ca ele au participat la incingerea acestui conflict. Desi atat comunistii moldoveni, cat si autoritatile ruse vor sustine tocmai aceasta ultima versiune", a estimat analistul.

El a amintit ca in urma cu cinci ani a prezentat la Bucuresti planul Belkovski, care presupunea unificarea treptata a Romaniei si Moldovei, cu acordarea independentei pentru Transnistria.

"Evenimentele de azi arata ca acest plan este foarte realist. In plan strategic, vectorul a fost deja trasat si, fara indoiala a suferit schimbari calitative. Este evident ca Moldova iese din starea postsovietica si incepe miscarea de integrare cu Romania", a afirmat politologul.

Sursa: HotNews

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus