Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.04.2009

Mii de tineri demonstrează la Chişinău

Mii de tineri demonstrează la Chişinău

Protest împotriva modului în care s-au desfăşurat campania electorală şi alegerile

"Dacă nu ai votat pentru PCRM - ia o lumânare şi ieşi în stradă!!!" - astfel au fost îndemnaţi tinerii de către mai multe organizaţii de tineret din Moldova, să protesteze faţă de rezultatele alegerilor parlamentare din cinci aprilie, considerate de opoziţie falsificate.

Cu lumânări, pancarde pe care scria „Trezeşte-te Patrie Drogată" şi drapele tricolore, mii de tineri şi-au dat întâlnire în centrul capitalei în jurul orei şase seara. Iniţial, câteva sute de tineri s-au adunat în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare după care au mers spre preşedenţie unde au scandat „Jos Comunştii". De aici, încolonaţi, s-au întors în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Tinerii au blocat bulevardul Ştefan cel Mare, maşinile şi transporul public fiind redirecţionat pe străzile paralele.

La mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost prezenţi doar câţiva poliţişti care urmăreau de la distanţă acţiunea. Întrebat de Europa Liberă cam câţi tineri sunt prezenţi la mitinig, Petru Corduneanu, şeful direcţiei ordine Publică de la Ministerul de Interne ne-a răspuns: "Nu sunt contabil. Nu ştiu."

Printre cei care au venit să-i susţină pe tinerii ieşiţi în stradă au fost Vlad Filat, liderul PLDM, Dorin Chirtoacă, liderul Partidul Liberal, precum şi reprezentanţi de la Alianţa Moldova Noastră şi de la Partidul Democrat.

Mitingul a fost desfăşurat la iniţiativa mai multor organizaţii de tineret. Iată ce ne-a declarat Natalia Moraru, preşedinta oragnizaţiei Think Moldova: "Noi nu suntem legaţi cu vreun partid politic. Noi ne-am organizat prin internet.Totul a durat vreo două ore. După părerea noastră vreo opt mii de oameni au fost în piaţă. Noi nu vroiam să aibă loc provocări noaptea şi i-am chemat pe toţi dimineaţă, cu rude, prieteni, megafoane.Am invitat şi liderii din opoziţie.Votul nostru contează şi noi putem fi auziţi. Asta am vrut să arătăm."

Acţiuni similare de protest au fost organizate şi în mai multe oraşe din România. Tinerii au declarat ziua de 6 aprilie - zi de doliu naţional în Republica Moldova. Europa Libera

poze

video

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus