Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.04.2009

Cotidianul: Ora Moldovei a trecut

Comuniştii vor conduce un stat-fantomă, al cărui raison d'être va sta în calculele strategice ale Rusiei. 

Republica Moldova a pierdut trenul spre Europa. Comuniştii au obţinut o victorie chiar mai lejeră decât se aşteptau în alegerile parlamentare, asigurându-şi suficiente mandate pentru a-şi impune propriul candidat la funcţia prezidenţială. Misiunea de monitorizare a OSCE a precizat că alegerile au respectat standardele democratice, însă în Moldova democraţia funcţionează cu materialul clientului: idealism, naţionalism şi ortodoxism, ingrediente comune politicii republicilor ex-sovietice.

În urmă cu aproape nouă ani, liderul creştin-democrat Iurie Roşca spunea că Republica Moldova este pregătită pentru unire, numai că „României îi lipsesc boaşele", şi că pentru a înţelege realităţile din Moldova ai nevoie de „un an de istorie şi de un an de teologie".

Spusele „unionistului" Roşca, dar mai ales trecerea sa în tabăra comuniştilor dau adevărata măsură a modului în care s-a făcut şi se face politica peste Prut. Victoria comuniştilor se datorează fricii şi obedienţei populaţiei şi manipulării mediatice, caracteristici ale societăţii sovietice pe care autorităţile au avut grijă să le perpetueze. Opoziţia nu a ripostat decât scoţând în faţă foşti membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist sovietic, foşti miniştri implicaţi în privatizări suspecte sau lideri prea tineri pentru a candida la funcţia supremă.

Comuniştii pot gestiona acum în linişte apropierea de Moscova, mai ales că UE şi NATO par tot mai preocupate de a relansa relaţia cu Rusia. Astfel, OSCE a salutat recenta declaraţie a preşedintelui Voronin, prin care acesta recunoaşte statutul trupelor ruse din Transnistria. În relaţia cu UE, timpul proiectelor optimiste privind încadrarea Moldovei în pachetul Balcanilor de Vest a trecut şi el, Chişinăului rămânându-i doar Parteneriatul Estic, unde va fi tratat laolaltă cu regimurile totalitare din Azerbaidjan şi Belarus.

Cu un milion de cetăţeni plecaţi la muncă în străinătate, număr care continuă să crească, alte câteva sute de mii aflaţi în Transnistria şi criza bătând la uşă, comuniştii n-au decât să guverneze cetăţeni care nu mai dau doi bani pe paşaportul naţional, căutând obţinerea cetăţeniei române şi aşteptând semnarea unui acord de mic trafic care să le permită obţinerea mijloacelor de subzistenţă din vânzarea grâului în România, şi nu în Rusia. Stăpâni ai unui vid demografic şi economic, afişând bannere care repetă disperat „Republica Moldova este patria mea", comuniştii vor rămâne la putere atât timp cât Rusia va decide astfel.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus