Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.04.2009

OSCE regretă profund blocarea secţiei de votare din Corjova în timpul alegerilor parlamentare din Republica Moldova

Coordonatorul Special al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE, Petros Efthymiou, şi Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadorul Philip Remler, şi-au exprimat regretul profund faţă de închiderea secţiei de votare din Corjova în timpul alegerilor parlamentare de duminică, 5 aprilie.

„Această acţiune a restricţionat dreptul democratic al cetăţenilor Republicii Moldova să participe la alegeri," au menţionat cei doi oficiali într-o declaraţie comună.

Efthymiou este Coordonatorul Special al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE pentru alegerile parlamentare din Republicii Moldova din 5 aprilie.

În comunicat se aminteşte că un grup mare de transnistreni, inclusiv poliţişti în uniformă, au intrat în secţia de votare din Corjova cu puţin timp inainte de începerea alegerilor preconizate pentru duminică, ora 7:00, au sechestrat urna de vot şi au blocat intrarea în secţia de votare. Jurisdicţia asupra Corjovei este disputată între autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale de la Tiraspol.

Efthymiou si Remler, reamintind declaraţia lor din 2 aprilie, au remarcat cu regret ca părţile implicate în conflict nu au reusit să poarte negocieri în vederea soluţionării acestei  probleme.
 
 "Timp de mai multe luni, noi am îndemnat părţile să discute pe marginea acestei chestiuni, precum au făcut în anul 2005, atunci când negocierile s-au soldat cu desfăşurarea reuşită a alegerilor în Corjova. Considerăm că discuţiile ar fi dus la acelaşi rezultat şi de data aceasta," au declarat ei.

În timpul alegerilor parlamentare din 2005, alegerile s-au desfăşurat ăn Corjova în urma unei înţelegeri dintre autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale. În timpul alegerilor locale din 2007 în Corjova, organele de forţă transnistrene au obstrucţionat intrarea alegatorilor în secţia de votare. La încercarea autorităţilor centrale de a organiza alegeri repetate, transnistrenii au închis forţat secţia de votare.

cuvinte-cheie: alegeri | Corjova | OSCE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus