Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.04.2009

Datele privind rezultatele alegerilor, obţinute de Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte - „Coaliţia 2009” corespund cu rezultatele exit-poll-urilor şi CEC

Preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM),  Paul Strutzescu, a declarat pentru Europa Liberă că colegii de la LADOM, au efectuat numărători paralele la secţiile de votare în cadrul  Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - „Coaliţia 2009” şi că rezultatele acestora coincide cu rezultatele obţinute de la sondajele la ieşirea de la vot şi cu datele prezentate de CEC.

“Vor fi unele mici surprize, care nu vor schimba esenţa rezultatelor déjà prezentate”, a declarat Strutzescu.

Printre cele mai mai mari încălcări depistate de LADOM şi colegii din Coaliţie au fost: utilizarea resurselor administrative, oferirea darurulor, imperfecţiunea listelor electorale. 

Referindu-se la corectitudinea desfăşurării alegerilor, Paul Strutzescu a menţionat că, ţinând cont de faptul că partidul de guvernământ şi-a creat un cadru legal favorabil, de multe alte aspecte negative, acest scrutin s-a desfăşurat în limitele legii, dar nu întruneşte întru totul criteriile alegerilor libere şi corecte, recomandate de Comisia de la Veneţia.
 
Într-un comunicat difuzat duminică. 5 aprilie 2009, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte - „Coaliţia 2009”, a menţionat că alegerile parlamentare din 5 aprilie nu au fost marcate de multiple probleme administrative. Ca şi în cadrul alegerilor anterioare, probleme majore întâmpinate ţin de organizarea secţiilor de votare, redactarea listelor electorale, profesionalismul preşedinţilor birourilor electorale şi continuare, prin diverse metode, a campaniei electorale.

Închiderea secţiilor de votare a avut loc fără încălcări grave ale legislaţiei electorale, până la acest moment nefiind înregistrate careva incidente majore, mai notează Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte - „Coaliţia 2009”.

Alegerile din 5 aprilie au fost monitorizate de 2532 observatori locali din partea a 14 organizaţii neguvernamentale, precum şi din partea concurenţilor electorali. Totodată, Comisia Electorală Centrală a acreditat 602 observatori internaţionali din partea a 28 de organizaţii internaţionale, guverne şi organizaţii neguvernamentale de peste hotare.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte - „Coaliţia 2009”, prin intermediul organizaţiilor membre: Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), Promo-Lex, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) şi Reprezentanța în Moldova a Fundației Eurasia, au monitorizat desfăşurarea procesului electoral în ziua de 5 aprilie 2009 pe teritorul Republicii Moldova, precum şi în centrele de psihiatrie şi în Ambasadele şi consulatele Moldovei din Belgia, Franţa, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Rusia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

cuvinte-cheie: alegeri | Coalitia 2009

Comentarii (0)

 

Related news

Sus