Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.04.2009

Principalele puncte ale declaraţiei adoptate la summitul NATO

Summitul NATO s-a încheiat sâmbătă la Strasbourg printr-o "Declaraţie", discuţiile fiind însă dominate de Afganistan, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale documentului, transmite Mediafax.

AFGANISTAN

"Securitatea noastră este strâns legată de securitatea şi stabilitatea Afganistanului. De aceea misiune Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) pe care o conducem în Afganistan sub mandat ONU şi la care contribuie în prezent 42 de ţări este prioritatea noastră esenţială".

Această declaraţie generală a fost completată de o "declaraţie referitoare la Afganistan", în care se poate citi:

"Ne menţinem angajamentul pe termen lung în favoarea unui Afganistan democratic, care să nu redevină o bază pentru atacuri teroriste sau sanctuar pentru exremismul violent, sursă de destabilizare a regiunii şi ameninţare pentru întreaga comunitate internaţională".

"Recunoaştem că prezenţa extremiştilor în Pakistan, în special în zonele occidentale, şi insurgenţa din Afganistan prejudiciază stabilitatea în cele două ţări şi că problemele sunt legate în mod inextricabil".

"Pentru a reuşi este necesară o abordare regională mai afirmată, care să asocieze toţi vecinii Afganistanului, şi, cum nu este vorba despre o întreprindere pur militară, sunt necesare resurse civile mai importante".

"Atenţi să ne exprimăm angajamentul în favoarea Afganistanului, am decis:

- să punem în funcţiune o misiune NATO de formare în Afganistan (NTM-A), în cadrul ISAF, care va supraveghea formarea cadrelor armatei naţionale afgane şi activităţile de formare şi încadrare pentru poliţia naţională afgană;

- să furnizăm mai mulţi instructori şi cadre pentru poliţia naţională afgană".

"Pe măsură ce Afganistanul îşi va mări capacităţile, contribuţia noastră în domeniul securităţii va evolua şi accentul va fi pus progresiv pe încadrare şi formare".

ALBANIA - CROAŢIA

"Urăm un bun venit călduros Albaniei şi Croaţiei în cadrul Alianţei noastre".

FRANŢA

"Salutăm călduros decizia luată de Franţa de a participa pe deplin la structurile NATO, ceea ce va contribui şi mai mult la consolidarea Alianţei".

KOSOVO

"Alianţa rămâne pe deplin determinată să se sprijine pe punerea în funcţiune în Kosovo a structurilor de securitate multietnice convenite".

"NATO va continua, pentru elaborarea deciziilor viitoare, să evalueze situaţia de pe teren".

RUSIA

"Suntem profund preocupaţi de faptul că, de la 12 decembrie 2007, Rusia menţine suspendarea unilaterală a obligaţiilor juridice care îi revin din tratatul CFE" privind limitarea forţelor convenţionale în Europa.

"Acţiunile desfăşurate de Rusia în Georgia au pus la îndoială ataşamentul Rusiei faţă de principiile fundamentale ale OSCE pe care se fundamentează stabilitatea şi securitatea în Europa, principii din care este inspirat tratatul CFE".

"De la ultimul nostru summit, dialogul şi cooperarea cu Rusia au suferit profunde dezacorduri privind un anumit număr de probleme. Alianţa va continua să evalueze dezvoltările care intervin în relaţiile cu Rusia".

"În pofida dezacordurilor pe care le avem în prezent cu ea, Rusia are pentru noi o importanţă deosebită în calitate de stat partener şi vecin. NATO şi Rusia au interese comune în materie de securitate, cum ar fi stabilizarea Afganistanului, controlul armamentului, dezarmarea şi neproliferarea armelor de distrugere în masă şi a vectorilor lor, gestionarea crizelor, precum şi lupta împotriva terorismului, a drogurilor şi pirateriei".

"Suntem favorabili unei cooperări crescute între Rusia şi NATO în materie de apărare antirachetă, care să fie caracterizată în special prin cea mai mare transparenţă şi prin măsuri de încredere reciproce care să răspundă oricărei eventuale îngrijorări".

MARELE NORD

"Dezvoltarea în Marele Nord suscită o atenţie sporită la nivel internaţional".

cuvinte-cheie: NATO | summit

Comentarii (0)

 

Related news

Sus