Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-05/peste-650-de-studentzi-basarabeni-din-iashi-shi-suceava-merg-la-bucureshti-sa-voteze-9407.html
Data: Apr 5, 2009 (11:09)

Peste 650 de studenţi basarabeni din Iaşi şi Suceava merg la Bucureşti să voteze

Peste 650 de studenţi basarabeni din Iaşi şi Suceava pleacă, sâmbătă seară, spre Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti pentru a vota, duminică, la alegerile parlamentare, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Tinerilor Basarabeni (ATB), Dan Caranfil, transportul este asigurat de autorităţile locale din cele două judeţe, aproape 20 de autocare şi microbuze fiind puse la dispoziţia studenţilor.

"Mergem să votăm la Bucureşti pentru că suntem siguri că, dacă încercăm să trecem frontiera, vameşii ne vor opri pentru că ştiu şi comuniştii că voturile noastre sunt împotriva lor", a declarat, sâmbătă, pentru NewsIn, preşedintele ATB, Dan Caranfil.

Aceasta a adăugat că din Iaşi vor pleca peste 500 de studenţi, iar din Suceava aproape 150 de basarabeni vor merge la vot.

În urmă cu o săptămână, pe parcursul a patru zile, aproape 300 de cetăţeni români au fost opriţi în vamă de autorităţile moldovene. Acţiunile întreprinse de vameşii moldoveni au stârnit reacţii din partea autorităţilor române, ministrul de Externe Cristian Diaconescu condamnând măsurile luate de autorităţile de la Chişinău.

Ulterior, în această săptămână, nu s-au mai înregistrat situaţii în care vameşii au oprit români să intre în Republica Moldova, existând doar unele cazuri izolate şi pe motive întemeiate, potrivit poliţiştilor de frontieră ieşeni. O parte a presei de la Chişinău a relatat că oprirea în vamă a românilor a făcut parte din strategia comuniştilor, în încercarea acestora de a mobiliza la vot electoratul pro-rus.

Duminică, în Republica Moldova au loc alegeri legislative, 2,5 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne.