Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2009

Până la 15:45 au votat circa 40% din alegători, potrivit datelor preliminare CEC

Potrivit datelor preliminare ale CEC, până la orele 15:45 la vot s-au prezentat circa 40% din cetăţenii cu drep de vot. La Chişinău au votat peste 34% din alegători, cea mai scăzută prezenţă la vot este înregistrată la Bălţi şi Făţeşti, unde au venit circa 32% din alegători.
   
În Basarabească au votat 62%, din alegători, Taraclia, Teleneşti, Dubăsari -  peste 50% 

Amintim că la scrutin sunt aşteptaţi 2 mil. 598 mii 875 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Pentru alegerile parlamentare au fost create 1978 secţii de votare, inclusiv 33 peste hotarele ţării şi 10 pentru cetăţenii domiciliaţi în stânga Nistrului.

Alegerile sunt monitorizate de 2532 observatori locali şi 602 observatori internaţionali. La CEC au fost acreditaţi 111 jurnalişti de la 42 de instituţii media din Republica Moldova şi din străinătate.

Rezultatele exit-poll-urilor vor fi anunţate imediat după închiderea secţiilor de vot, după 21.00.

Primele rezultate vor fi anunţate după 23.00, iar rezultatele preliminare oficiale se aşteaptă a fi anunţate în dimineaţa zilei de luni, 6 aprilie.

Alegerile vor fi considerate valabile, dacă rata de participare va constitui 50% plus un vot.

La alegeri participă 17 concurenţi electorali: 12 partide politice şi 5 candidaţi independenţi. Pentru a accede în Parlament, este necesară depăşirea următorului prag minim de reprezentare pentru partide politice — 6%, pentru un candidat independent — 3%. Alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele vor participa mai mult de 50% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

În urma scrutinului vor fi aleşi 101 deputaţi în Parlamentul Moldovei. 

Moldova este o republică parlamentară, de aceea Parlamentul urmează să aleagă preşedintele ţării. Şeful statului este ales cu 3/5 din voturile parlamentarilor, sau cu votul a cel puţin 61 de deputaţi.
  
De asemenea, deputaţii urmează să confirme candidatura premierului, care este propusă de şeful statului după consultările cu fracţiunile parlamentare, precum şi cabinetul de miniştri propus de premier.

cuvinte-cheie: vot | prezenta | CEC | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus