Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2009

În cazul în care rezultatele preliminare ale sondajelor exit-poll se vor confirma, vom avea alegeri anticipate

În cazul în care rezultatele preliminare ale condajelor exit-poll se vor confirma şi comuniştii vor obţine 55 mandate în Parlament, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, au declarat în cadrul emisiunii “În profunzime” la PRO TV liderul PL Dorin Chirtoacă, al PLDM Vlad Filat şi al AMN Serafim Urechean.

Cei trei lideri au declarat că 55 mandate sunt insuficiente pentru a allege şeful statului, care la rândul său numeşte premierul, care ulterior propune spre votare Parlamentului Cabinetul de miniştri. În această situaţie, cei trei lideri politic au declarat că niciunul dintre pe care le conduc nu va face în niciun caz alianţă cu comuniştii. Prin urmare, vor fi organizate alegeri anticipate.

Potrivit rezultatelor sondajelor lexit-poll, prelucrate până la orele 19.00, bomuniştii ar putea obţine 45,5% din voturi sau 55 de mandate în Parlament. Totodată, PL şi PLDM ar acumula 13,9% (16-17 mandate), iar AMN – 10%.
PDM - 3,8% PSD - 3,2%, PPCD - 3,8%, UCM – 2,5%, MAE – 1,2%.

Ceilalţi concurenţi au acumulat împreună 3,1%.

Portivit CEC, la 18:45 rata de participare a fost de 52,4%.

Amintim că crearea blocurilor electorale a fost interzisă, partidele vor putea crea alianţe numai după intrarea în Parlament. Totodată, pragul minim electoral pentru partidele politice a fost ridicat de la 4% până la 6%. Pragul pentru candidaţii independenţi constituie 3%. Moldova este republică parlamentară, de aceea viitorul legislativ va alege preşediintele ţării. Şeful statului poate fi ales cu 3/5 din voturile parlamentarilor, sau de cel puţin 61 de deputaţi. Deputaţii vor confirma, de asemenea, candidatura premierului, propusă de şeful statului în urma consultărilor cu fracţiunile parlamentare, precum şi cabinetul de ministri format de către premier.

La alegeri au participat 17 concurenţi electorali: 12 partide politice şi 5 candidaţi independenţi. Astfel, la alegeri au participat: Partidul Social Democrat, Patidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Popular Creşin Democrat, Partidul Comuniştlor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Uniunea Centristă, Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană”, Partidul Dezvoltării Spirituale Moldova Unită, Partidul Conservator, Partidul Republican. În calitate de candidaţi independenţi la alegeri au participat: Sergiu Banari, Ştefan Urâtu, Victor Railean, Tatiana Ţîmbalist şi Alexandr Lomakin.

Sondajele exit poll au fost efectuate la 200 de secţii de votare. Persoanelor care deja au votat li se vor pune întrebări referitor la vârstă, nivel de studii, etnie.

După aceasta cetăţeanul a primit chestionarul şi a notat în acesta partidul sau candidatul independent pentru care a votat. După completarea chestionarului, alegătorii au aruncat chestionarul într-o urnă specială.

Sondajul a fost realizat la 5 aprilie 2009 de un grup de instituţii obşteşti şi private (Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, C.B.S. AXA şi IMAS Inc.), asociate în proiectul “Pentru alegeri mai transparente şi corecte: Exit Poll 2009”.

 

Rezultatele preliminare reflectă situaţia la ora 19:00 pe un eşantion de 200 secţii de votare din republică. Marja de eroare constituie 1%. La ora 22:30 vor fi prezentate rezultatele finale ale sondajului care va reflecta situaţia la închiderea secţiilor de votare (ora 21:00).

Concurenţi electorali

%

Mandate

Partidul Social Democrat

3.2%

0

Partidul Liberal

13.9%

16-17

Alianţa “Moldova Noastră”

10.0%

12

Partidul Popular Creştin Democrat

2.8%

0

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

45.5%

55

Partidul Liberal Democrat din Moldova

13.9%

16-17

Partidul Democrat din Moldova

3.8%

0

Uniunea Centristă din Moldova

2.5%

0

Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană”

1.2%

0

Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită”

<1%

0

Partidul Conservator

<1%

0

 

Sergiu Banari (candidat independent)

<1%

0

 

Ştefan Urîtu (candidat independent)

<1%

0

 

Victor Răilean (candidat independent)

<1%

0

Partidul Republican din Moldova

<1%

0

Tatiana Ţîmbalist (candidat independent)

<1%

0

Alexandr Lomakin (candidat independent)

<1%

 

 

cuvinte-cheie: anticipate | exit-poll | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus