Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2009

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte - „Coaliția 2009" semnalează primele încălcări

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte - „Coaliția 2009”, prin intermediul organizațiilor membre, observă derularea alegerilor pentru desemnarea reprezentanților în Parlamentul Republicii Moldova din 5 aprilie 2009. În acest comunicat sunt prezentate problemele înregistrate până la ora 10:00, se arată într-un comunicat al "Coaliţiei 2009"

În regiunea Transnistreană se înregistrează probleme similare celor care au avut loc în Corjova, la secția de votare nr. 15/5, la alegerile locale din 2007: blocarea accesului în secţia de votare, confiscarea urnelor de vot, întreruperea curentului electric şi stoparea procesului electoral. Până în acest moment nici un cetăţean nu a putut să îşi exercite dreptul de vot. Drumurile de legătură de la Dubăsari spre Corjova, Molovata Nouă şi Cocieri sunt inaccesibile autoturismelor sub pretextul lucrărilor de reparaţie la acestea, deşi cu o zi înainte erau funcţionale.

(Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Ion Manole, Promo-Lex, 069070800).

O încalcăre care marchează procesul de votare este neaplicarea ştampilei „05.04.09” în fişa de însoţire a buletinului de identitate. Astfel de nereguli au fost înregistrate în secţiile de votare din localităţile Berlinţi şi Corjeuţi (Briceni), Olăneşti şi Ştefan Vodă (Ştefan Vodă) şi Doroţcaia (Dubăsari).

Printre alte nereguli semnalate până la această oră, se numără:
• În secţia nr. 16 din Trifeşti (Floreşti), sigilarea urnei de vot a fost efectuată fără introducerea procesului-verbal, iar în secţia de votare nr. 142 din Chişinău acesta a fost introdus la jumătate de oră după demararea procesului electoral;
• În preajma secţiei de votare din Chircăieşti (Căuşeni) a fost observat afişaj electoral al AMN şi PCRM;
• Secţia nr. 44 din Chişinău a fost deschisă mai devreme.


(Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Rima Plăcintă, LADOM, 068091514)

În instituţiile psihiatrice procesul electoral se desfăşoară conform prevederilor legale, cu excepţia Spitalului Psihiatric din oraşul Orhei, unde pe lista electorală transmisă de instituţie către CEC au fost introduse doar persoanele care sunt imobilizate la pat, deşi sunt internaţi şi alţi pacienţi cu drept de vot.

(Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Stella Cotorcea, IDOM, 069432043)

O gravă încălcare a legislaţiei o constituie continuarea agitaţiei electorale în ziua alegerilor: PPCD, PDM, Partidul Dezvoltării Spirituale "Moldova Unită" şi PC prin intermediul paginilor de internet active; transmiterea în reluare, de către postul EU TV, a unei emisiuni de opinie (Media Express) şi a unui buletin de ştiri din data de 3.04.2009.

(Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Petru Macovei, API, 069170941).

cuvinte-cheie: incalcari | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus