Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2009

Către ora 12:45 au votat 26,04% din cetăţeni cu dreptul de vot

Către ora 12:45 au votat 26,04% din cetăţeni cu dreptul de vot

Potrivit datelor CEC, pană la ora 12:45 au votat 26,04% din alegători. La scrutin sunt aşteptaţi 2 mil. 598 mii 875 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Pentru alegerile parlamentare au fost create 1978 secţii de votare, inclusiv 33 peste hotarele ţării şi 10 pentru cetăţenii domiciliaţi în stânga Nistrului.

Accesul alegătorilor la secţia de vot din Corjova este în continuare blocat. De asemenea, sunt blocate intrările şi ieşirile din localitate.

Potrivit datelor CEC, forţele transnistrene blochează, de asemenea, accesul cetăţenilor din stânga Nistrului la secţia specială de votare din satul Sănătuca, raionul Floreşti. Până la ora 10.00 la secţie au putut vota doar patru persoane din cele 500  înscrise pe liste. Transnistrenii au blocat deplasarea transportului public, iar pe partea sângă a podului sunt 70-80 de persoane care sunt în asteptarea deblocării accesului către secţia de votare, potrivit unei informaţii trimise la CEC de la secţia de votare din Sănătuca.

Pentru alegerile parlamentare au fost create 1978 secţii de votare, inclusiv 33 peste hotarele ţării şi 10 pentru cetăţenii domiciliaţi în stânga Nistrului.

CEC a distribuit pentru cele 10 secţii de votare constituite în regiunea transnistreană doar 14,5 mii buletine de vot, în timp ce datele Ministerul Dezvoltării Informaţionale arată că în regiunea transnistreană sunt 223 mii 580 cetăţeni ai Moldovei cu drept de vot. CEC a luat această decizie reieşind din faptul că la alegerile parlamentare din 2005 la cele 10 secţii au votat circa 8 mii de persoane.

La cele 33 de secţii de votare deschise în străinătate, la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova, au fost trimise 63.091 buletine de vot.

Pentru desfăşurarea alegerilor au fost alocate 40,4 mill lei (3,7 mi. USD).
Alegerile sunt monitorizate de 2532 observatori locali şi 602 observatori internaţionali. La CEC au fost acreditaţi 111 jurnalişti de la 42 de instituţii media din Republica Moldova şi din străinătate.
Rezultatele exit-poll-urilor vor fi anunţate imediat după închiderea secţiilor de vot, după 21.00.
Primele rezultate vor fi anunţate după 23.00, iar rezultatele preliminare oficiale se aşteaptă a fi anunţate în dimineaţa zilei de luni, 6 aprilie.

Alegerile vor fi considerate valabile, dacă rata de participare va constitui 50% plus un vot.

La alegeri participă 17 concurenţi electorali: 12 partide politice şi 5 candidaţi independenţi. Pentru a accede în Parlament, este necesară depăşirea următorului prag minim de reprezentare pentru partide politice — 6%, pentru un candidat independent — 3%. Alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele vor participa mai mult de 50% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

În urma scrutinului vor fi aleşi 101 deputaţi în Parlamentul Moldovei. 

Moldova este o republică parlamentară, de aceea Parlamentul urmează să aleagă preşedintele ţării. Şeful statului este ales cu 3/5 din voturile parlamentarilor, sau cu votul a cel puţin 61 de deputaţi.
  
De asemenea, deputaţii urmează să confirme candidatura premierului, care este propusă de şeful statului după consultările cu fracţiunile parlamentare, precum şi cabinetul de miniştri propus de premier.

cuvinte-cheie: alegeri | CEC | Corjova | vot

Comentarii (0)

 

Related news

Sus