Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.04.2009

Senatul SUA cere autorităţilor moldovene să asigure alegeri corecte şi democratice

Senatul SUA cere autorităţilor moldovene să asigure alegeri corecte şi democratice

“Recentele acţiuni ale Guvernului Moldovei au trezit îndoieli serioase în ceea ce priveşte dorinţa de a renunţa la practicile regretabile folosite în alegerile din 2003, 2005 şi 2007 şi de a crea condiţii de campanie şi acces la media pentru alegeri cu adevărat libere şi corecte”, se arată în Rezoluţia nr.56 a  Senatului Statelor Unite, votată la 31 martie 2009. Rezoluţia a fost propusă de senatorul republican Richard Lugar, cu sprijinul democraţilor Benjamin Cardin şi John Kerry.

Reamintind că libertăţile politice şi drepturile civile sunt indicatori-cheie pentru ajutoaul substanţial din partea Statelor Unite prin programul Millennium Challenge Corporation, rezoluţia cere autorităţilor moldovene să asigure desfăşurarea alegerilor corecte şi democratice, să nu intimideze candidaţii opoziţiei şi să ofere instrumente adecvate de vot pentru cetăţeni moldoveni din străinătate.

În rezoluţie se arată că, în cadrul alegerilor parlamentare din 2005, misiunea de observatori ai OSCE a constatat, în general, respectarea majorităţii standardelor OSCE, totuşi cele mai principale, ce ţin de campania electorală şi accesul la mass media, nu au fost respectate, astfel confirmându-se tendinţele negative din cadrul alegerilor locale din 2003. De asemenea, a fost menţionat că observatorii internaţionali au constatat în cadrul alegerilor locale din 2007 încălcarea unor standarde ale OSCE, ce ţin, în special, de nerespectarea drepturlor cetăţenilor la locul întrunirilor şi la un acces echitabil la mass media.

De asemenea, Senatul aminteşte că organizaţia nonguvernamentală, non profit Freedom House, în 2008, din nou a calificat mediul politic din Moldova drept unul “parţial liber”.

Reafirmând relaţiile puternice, reciproc avantajoase dintre SUA şi Moldova, renunoscând că dezvoltarea unui adevărat sistem democratic în Moldova constituie o precondiţie pentru integrarea Moldovei în comunitatea occidentală a naţiunilor şi condiţia de a accede în UE, Senatul Statelor Unite  cere Guvernului Moldovei să respecte angajamentele asumate faţă de OSCE, garantând accesul nestigherit tuturor partidelor şi candidaţilor la presa scrisă, ziare, radio,  televiziune şi Internet, pe principii nediscriminatorii. De asemenea, guvernul este chemat să asigure abilitatea mass media independente să reflecte campania electorală, fără restricţii, dreptul candidaţilor şi staff-ului opoziţiei de a se implica în Campania electrorală liber, fără intimidări, discriminare şi persecuţii.

Ţinând cont de paşii întreprinşi de Guvernul Moldovei, Senatul garantează “sprijinul Guvernului SUA în vederea instituirii în Moldova a unui sistem complet liber şi democratic, a unei economii de piaţă prospere şi plasării Moldovei pe poziţia sa de drept în calitate de membru plenipotenţiar şi egal al comunităţii Occidentale a statelor demorcatice”.

cuvinte-cheie: alegeri | senat | SUA | rezolutie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus