Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.04.2009

OSCE constata nereguli electorale in Republica Moldova

Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) a constatat, intr-un raport intocmit in urma unei misiuni de monitorizare, ca unii candidati si sustinatori ai opozitiei din Republica Moldova sunt hartuiti, ca autoritatile locale comit abuzuri sau ca acoperirea mediatica favorizeaza puterea. Campania electorala din Republica Moldova a fost monitorizata in perioada 7 martie -24 martie, in conditiile in care scrutinul legislativ va avea loc la 5 aprilie.

Documentul elaborat de misiunea de monitorizare a OSCE si a Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) considera ca, per total, procesul de inregistrare a tuturor celor 1.392 de candidati, pe listele celor 15 partide, plus alti sase candidati independenti, a fost un proces care nu a exclus niciun pretendent la fotoliul de deputat. De asemenea, observatorii au constatat ca, intr-un prim stadiu, campania electorala a fost destul de redusa, dar ca, in ultima vreme, activitatile de campanie sunt tot mai vizibile, mai ales in Chisinau. In tara, campania se reduce, in general, la afise, postere, bannere pentru exterior si deplasari din usa in usa pentru promovarea unui candidat.

Dupa cum transmite NewsIn, OSCE noteaza insa ca a existat spatiu insuficient pentru afisajul opozitiei sau ca materialele lor erau distruse. In ceea ce priveste acoprerirea mediatica, postul public si uneori cele private "au acordat spatii generoase activitatii presedintelui, care este capul de lista al Partidului Comunist, ceea ce ar putea crea, in opinia OSCE, o confuzie intre datoriile oficiale ale presedintelui si activitatile de campanie".

Comisia Electorala Centrala a primit numeroase plangeri pe care le analizeaza cu atentie. Marea majoritate a acestora se refereau la campania in presa, acoperirea activitatii presedintelui, cat si la campanii "neetice" si care au omis in materialele de campanie detalii cerute de lege.

Monitorizarea mediatica preliminara indica o crestere a informatiilor referitoare la alegeri, inclusiv dezbateri televizate si un numar considerabil de clipuri electorale platite. Rezultatele arata ca postul public TV Moldova 1 a dedicat un timp limitat in programele de stiri partidelor politice sau activitatii candidatilor, in timp ce 65% din stiri erau dedicate activitatilor autoritatilor. In principal, timpul era alocat presedintelui Vladimir Voronin, cu 25 % mai mult, si cu un ton predominant pozitiv.

In cursul campaniei, arata raportul, CEC a primit o serie de plangeri oficiale din partea partidelor care cereau emiterea unor avertismente catre televiziunea publica pentru relatarea neechilibrata a activitatii presedintelui. CEC a respins toate plangerile, motivand ca presedintele era in exercitiul unor datorii oficiale si nu facea campanie. Cea de a doua televiziune nationala, NIT, a relatat in 37% din stirile sale in mod pozitiv sau neutru despre presedinte, in timp ce majoritatea celorlalte partide erau criticate. PRO TV si TV 7 le-au oferit telespectatorilor o reflectare mai echilibrata a evenimentelor politice, inclusiv informatii critice referitoare la autoritati.

Mai mult, OSCE analizeaza in ce masura unele dispozitii ale Comisiei Electorale Centrale privind interzicerea referirilor in presa la simboluri nationale, oficiali ai statelor straine si institutii internationale sunt in concordanta cu prevederile care protejeaza libertatea de exprimare si accesul la informatie. In atentia OSCE au fost aduse si incidente legate de hartuirea candidatilor, a staff-ului de campanie si a votantilor, cat si referitoare la abuzul autoritatilor in ceea ce priveste resursele administrative. Sunt amintite cazuri semnalate de Alianta "Moldova Noastra", de Partidul Liberal Democrat din R. Moldova, Partidul Liberal sau Partidul Democrat.

"Misiunea OSCE continua sa primeasca semnalari de la partidele de opozitie despre intimidarea de catre politie si autoritati locale a cetatenilor care doresc sa participe la diferite evenimente de partid sau despre activisti de partid sau candidati care se sunt urmariti", se arata in raport. In plus, la misiunea de monitorizare OSCE au fost semnalate cazuri in care functionari publici isi amenintau subordonatii cu pierderea postului daca vor fi activi in cadrul campaniri. Partidele de opozitie pretind ca oficiali locali si reprezentanti ai scolilor faciliteaza uneori participarea angajatilor, respectiv a elevilor lor, la intruniri organizate de partidul de guvernamant.

In momentul in care CEC a anuntat faptul ca pe listele de votanti sunt inregistratti 2.549.804 alegatori au existat voci care si au exprimat ingrijorarea ca acest numar este prea mare in comparatie cu numarul de locuitori ai tarii. "Autoritatile locale responsabile pentru compilarea listelor de votanti nu au aplicat practici uniforme la intreg nivelul tarii", remarca analiza specialistilor OSCE. Pe de alta parte, analiza arata ca CEC isi indeplineste indatoririle in mod transparent, printre deciziile recente fiind incluse si masura de a pune stampila pe cartea de identitate a votantului pentru a preveni posibilitatea votului multiplu si a turismului electoral. De asemenea, se noteaza ca a inceput instructajul membrilor Biroului Electoral.

In ceea ce priveste Transnistria, alegerile nu vor avea loc si acolo, iar CEC a decis ca votantii din aceasta regiune sa poata sa isi exercite drepturile in zece sectii de votare amplasate pe malul vestic al Nistrului, unde cetatenii care se vor prezenta vor fi trecuti pe liste suplimentare. OSCE observa insa ca in ceea ce priveste deschiderea unei sectii de votare in satul Corjova, unde, ca urmare a unui acord, s-a votat in 2005, in prezent nu s-au inregistrat discutii in acest sens intre parti.

cuvinte-cheie: Moldova | CEC | parlamentare | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus