Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-01/tranzitul-de-gaze-spre-balcani-a-fost-sistat-din-cauza-unei-explozii-a-gazoductului-magistral-din-tr-9336.html
Data: Apr 1, 2009 (08:50)

Tranzitul de gaze spre Balcani a fost sistat din cauza unei explozii a gazoductului magistral din Transnistria

O explozie de proporţii a avut loc miercuri dimineaţa, în jurul orei 5.35 în Zona de Securitate de pe Nistru, în apropiere de Chiţcani, în regiunea transnistreană, localitate situată între oraşele Tiraspol şi Tighina. Serviciile de situaţii excepţionale din regiune spun că nu s-a soldat cu victime.

Potrivit martorilor, explozia a fost resimţită de populaţia raionelor Căuşeni, oraşelor. Tihgina, Tiraspol şi localităţile din împrejurime. “Oamenii au fost treziţi pentru a vedea o groază nemaipomenită, un vuiet inpunător şi o lumină puternică (cer roşu), care venea din partea or”, relatează Tudor Cişlaru, de la Centrul Informaţional Tighina ONG.

Presa transnistreană informează că a explodat ţeava de tranzit de gaze care duce spre Bulgaria (diametrul aproximativ 1,2 m) în regiuna dintre s. Chiţcani şi or. Tighina Bender, situat la o adâncime de 2 m. În locul exploziei s-a format o groapă de 10 pe 10 m.

La locul accidetului se află angajaţii SRL Tiraspoltransgaz-Transnistria şi persoane din administraţia regiunii, care au inchis gazoductul, astfel fiind sistat tranzitul de gaze ruseşti spre Balcani.

Despre cauzele exploziei încă nu a fost comunicat.