Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-01/tranzitul-de-gaze-ruseshti-catre-balcani-sa-redus-cu-o-treime-9348.html
Data: Apr 1, 2009 (13:54)

Tranzitul de gaze ruseşti către Balcani s-a redus cu o treime

În urma accidentului produs miercuri dimineaţa la gazoductul din Transnistria, tranzitul de gaze ruseşti către Balcani s-a redus cu o treime, a anunţat comunicat pentru RIA Novisti secretarul de presă al companiei „Nafrogaz-Ukrainî” valentin Zemleanscki.

În dimineaa zilie de mirecuri, 1 aprilie, în gazoductul magistral Ananiev-Odesa-Ismail s-a produs o explozie. Acest gazoduct asigură cu gaze România, Bulgaria, Grecia, Turcia şi Mecedonia.

Valentin Zemleanski a precizat că livrările zilnice de gaze pe această direcţie s-au redus de la 40 mil. m.c. până la 24 m.c. Potrivit lui, gazele vor fi livrate prin celealte două gazoducte, care tranzitează gaze spre Europa.

Totodată, „Gazprom” a anunţat că va majora livrările de gaze prin gazoductul „Blue Stream” pentru a compensa cantitatea de gaze livrate către Turcia. Concernul rus a dat asigurări că livrările de gaze căte România, Bulgaria, Macedonia şi grecia vor fi efectuate în volume normale prin coridorul balcanic.

La rândul său, serviciul de presă al companiei „Moldovagaz” a anunţat că avaria de la gazoductul Ananiev-Odesa-Ismail nu va afecta livrările de gaze către consumatorii Moldovei, deoarece gazele ruseşti sunt livrate şi prin alte gazoducte.

Şeful serviciului de presă al Guvernului Vitalie Condraţchi a declarat presei că în prezent este examinată varianta, potrivit căreia accidentul a fost provocat de alunecările de teren.

Totodată, pretinsul minster de interne din regiunea transnistreană a declarat că explozia s-a produs din cauza uzurii gazoducrului, care are o vârstă de peste 30 de ani. Potrivit pretinsului ministru al industriei din Transnistria Petr Stepanov, reluarea livrărilor de gaze prin gazoduct va fi posibilă doar către seara zilei de vineri, 3 aprilie.