Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.04.2009

Eurodeputat: UE ar trebui să se implice în modernizarea gazoductelor din Moldova

Explozia de miercuri la gazoductul ce traversează Republica Moldova ar trebui să determine UE să se implice mai mult în modernizarea conductelor de gaz, a declarat pentru NewsIn preşedintele comisiei pentru afaceri europene din PE, Jacek Saryusz-Wolski.

"Acest accident demonstrează încă o dată că trebuie luate mai multe măsuri pentru a proteja şi moderniza conductele de tranzit”, a spus Wolski.

Europarlamentarul polonez, un avocat al securităţii energetice şi diversificării surselor, a subliniat că “este o chestiune de securitate energetică europeană”.

“Iar UE ar trebui să ia în considerare implicarea sa în R. Moldova într-un asemenea proiect de modernizare, aşa cum a făcut în Ucraina”, a spus Wolski, făcând referire la acordul semnat săptămâna trecută între UE şi Ucraina privind investiţii în modernizarea reţelei de gazoducte din această ţară, prin care tranzitează 80% din exporturile Rusiei către Europa.

Rusia a criticat vehement acest acord, susţinând că nu se pot face asemenea investiţii fără implicarea ţării-sursă.

La rândul său, europarlamentarul român Marian Jean Marinescu a declarat pentru NewsIn că explozia gazoductului ce tranzitează Transnistria subliniază nevoia de a rezolva conflictele îngheţate şi de a diversifica sursele de energie,

"Ce s-a întâmplat acolo este un alt motiv pentru care ar trebui să facem două lucruri : să rezolvăm conflictele îngheţate, astfel încât să existe un control real, democratic, asupra acestor teritorii. Şi în al doilea rând, să diversificăm sursele de energie, adică să dezvoltăm zona Mării Negre, astfel încât să asigurăm securitatea energetică", a spus Marinescu.

Totodată,, europarlamentarul român din PPE-DE nu a dorit să facă speculaţii privind un posibil impact pe care această explozie l-ar putea avea asupra alegerilor generale de duminică din Republica Moldova.

cuvinte-cheie: gazoducte | modernizare | explozie | Transnistria

Comentarii (0)

 

Related news

Sus