Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.04.2009

Comisia Europeană monitorizează situaţia creată de explozia gazoductului de tranzit din Transnistria

Comisia Europeană monitorizează situaţia creată de explozia gazoductului de tranzit din Transnistria, ce ar putea afecta livrările către România, Bulgaria, Grecia şi statele din Balcani, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al CE, Ferran Tarradellas.

"Suntem în legătură permanentă cu autorităţile române şi bulgare pentru a şti exact care sunt efectele acestei explozii asupra securităţii lor energetice", a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că CE aştepta ca în următoarele ore să primească mai multe informaţii de la Bucureşti şi Sofia.

Din informaţiile de care CE dispune până în prezent, explozia a avut loc la una dintre cele trei conducte paralele ce transportă gaz rusesc prin Republica Moldova către România, Bulgaria, Grecia şi ţările din Balcanii de Vest. "După ce focul va fi stins, livrările prin celelalte două conducte ar putea fi reluate, astfel încât România şi Bulgaria să fie alimentate, cel puţin parţial", a spus purtătorul de cuvânt.

Tarradellas a adăugat că joi urma să aibă loc o întâlnire prestabilită a grupului de coordonare în domeniul gazului, format din experţi naţionali şi condus de CE, care va analiza şi situaţia creată de explozia din Transnistria.

Întrebat dacă CE ia în calcul opţiunea de a trimite experţi UE la faţa locului, purtătorul de cuvânt a spus că este încă "prea devreme" pentru o asemenea măsură, executivul european având încă nevoie de ceva timp pentru a evalua situaţia.

Referitor la Bulgaria, care ar putea din nou să fie grav afectată, aşa cum s-a întâmplat şi în luna ianuarie, Tarradellas a spus că pe 19 ianuarie grupul de coordonare a identificat posibilitatea de a alimenta Bulgaria prin inversarea fluxului de gaz din conductă, astfel încât Grecia să furnizeze gaz Bulgariei.

"Există această soluţie tehnică ce poate fi aplicată, dacă e necesar. Grecia ar putea livra gaz Bulgariei, pentru că Grecia importă gaz şi din Turcia şi are şi un terminal de gaz natural lichefiat (GNL) cu care ar putea alimenta Bulgaria prin inversarea fluxului", a explicat Tarradellas.


Livrările de gaz rusesc către Bulgaria au scăzut cu 70%, după explozia la conducta din Transnistria, a anunţat miercuri un oficial al Bulgargaz, relatează Reuters.

Angel Semerdjiev, directorul executiv al unităţii de tranzit Bulgargaz, a declarat că reducere va fi compensată total din rezervele de gaz ale Bulgariei şi a exclus o raţionalizare a gazului pentru consumatori.

Potrivit oficialului, livrările spre Bulgaria vor reveni la normal în trei zile.

cuvinte-cheie: gaze | explozie | gazoduct | Transnistria

Comentarii (0)

 

Related news

Sus