Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-04-01/cehia-a-sistat-eliberarea-vizelor-de-lucru-pentru-moldoveni-9354.html
Data: Apr 1, 2009 (16:46)

Cehia a sistat eliberarea vizelor de lucru pentru moldoveni

Ambasadele Cehiei în Moldova, Mongolia, Tailanda, Vietnam şi Ucraina au sistat, ]ncep\nd de miercuri, 1 aprilie 2009, primirea cererilor pentru vize de lucru şi programarea convorbirilor cu potenţialii candidaţi.
Potrivt declaraţiei MAE al Cehiei, aceste măsuri vor fi valabile pe parcursul următoarelor săptămâni.

Totodată, Ministerul bulgar al Afacerilor Sociale a anunţat că va impune restricţii pentru cetăţenii Moldovei, Ucrainei şi Macedoniei. Restricţiile au scopul de a proteja piaţa muncii din Bulgaria de lucrătorii străini, după ce anterior fuseseră lansate câteva proiecte de extindere a pieţei muncii pentru imigranţii din aceste trei state.

De notat că recent, Guvernul de la Praga a lansat un program de repatriere pentru străinii rămaşi fără lucru din cauza crizei economice. La începutul anului, programul de repatriere a imigranţilor şomeri le oferă câte 500 de euro pentru biletul de avion spre casă. Ca să fie acceptaţi, doritorii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, cum ar fi să se afle legal în Cehia şi să dovedească pierderea locului de muncă.

Potrivit poliţiei cehe pentru străini, în Cehia se aflau legal la sfârşitul lui 2008 aproape 440 de mii de imigranţi cu vize de şedere de cel puţin un an, dintre care în jur de 10.400 de imigranţi din Moldova. Sute, poate chiar mii de imigranţi moldoveni şi-au pierdut locurile de muncă şi le este greu să-şi prelungească viza cehă. În 2008 autorităţile cehe au prins aproape 130 de moldoveni care încercau să intre ilegal în Cehia sau se aflau în ţară fără acte în regulă. De obicei, cei prinşi sunt expulzaţi.