Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.04.2009

ADEPT: Sumar al ediţiei Curierului electoral din 1 aprilie 2009

Alegerile vor fi monitoriyate de circa 2500 de observatori naţionali şi internaţionali

  • Comisia Electorală Centrală a acreditat marţi alţi 258 de observatori naţionali şi internaţionali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare. Pînă în prezent, CEC a acreditat, în total, circa 2500 de observatori naţionali şi internaţionali.

Încălcările pun în pericol validarea alegerilor, afirmă AMN

  • Încălcările comise în campania electorală pun în pericol validarea alegerilor, susţin juriştii Alianţei „Moldova Noastră". Totodată, AMN face apel către membrii şi alegătorii săi să răspundă la întrebările operatorilor exit poll-ului, pentru a preveni şi combate falsificarea alegerilor de către autorităţi.

MAE dezminte că s-ar retrage din cursa electorală

  • Mişcarea „Acţiunea Europeană" dezminte informaţia apărută în presă miercuri, 1 aprilie, precum că formaţiunea s-ar retrage din campania electorală. Ediţia on-line a publicaţiei Jurnal de Chişinău a prezentat în dimineaţa zilei o ştire conform căreia MAE se retrage din cursa electorală, fără a menţiona că ar fi vorba de o glumă de 1 aprilie.

AMN a pichetat sediul CEC

  • Circa 30 de membri ai Alianţei Moldova Noastră au protestat miercuri, 1 aprilie, în faţa Comisiei Electorale Centrale contra difuzării unor spoturi, despre care au spus că sunt realizate de Partidul Comuniştilor şi prezentate ca fiind spoturi AMN.

PCRM a cheltuit cel mai mult  în alegeri

  • Cei 16 concurenţi electorali care au prezentat rapoartele financiare de venituri şi cheltuieli aferente campaniei electorale pentru parlamentarele din 5 aprilie, au cheltuit până în prezent 23,3 mln de lei, arată datele celui de-al treilea raport financiar care a fost prezentat la Comisia Electorală Centrală. Potrivit raportului, PCRM a cheltuit 5,3 mln lei,  PSD - 3,8 mln de lei, PLDM - 3,7 mln de lei, AMN - 3,4 mln de lei şi Mişcarea „Acţiunea Europeană" - 2 mln de lei, PDM - aproape 2 mln de lei şi PL - 1,3 mln de lei.

Tendinţele în reflectarea campaniei electorală în presă persistă

  • După aproape două luni de monitorizare a 24 de instituţii mass-media, Centrul Independent de Jurnalism şi Asociaţia Presei Independente constată că tendinţele înregistrate la începutul campaniei electorale persistă. CIJ şi API au lansat miercuri, 1 aprilie, în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009, rezultatele celei de-a cincea etape de monitorizare (perioada 19 - 25 martie) a modului în care este reflectată campania electorală de către 24 de mijloace de informare în masă din R. Moldova.

Liderul PLDM s-a întâlnit cu şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R.M.

  • Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat a avut o întrevedere, miercuri, 1 aprilie, cu Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Cesare De Montis. Vlad Filat l-a informat pe oficialul european despre situaţia social-politică din R. Moldova şi desfăşurarea campaniei electorale, atenţionînd asupra gravelor încălcări a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a Codului Electoral etc.

 A fost lansat Ghidul alegătorului

  • La Chişinău, a apărut Ghidul alegătorului - un ghid pentru formatori de opinie şi cetăţeni, elaborat de IDIS „Viitorul". Publicaţia face explicaţii despre esenţa alegerilor parlamentare şi explică atribuţiile şi responsabilităţile instituţiei legislative.

Organizaţia de tineret a PL îndeamnă tinerii să voteze

  • Organizaţia de tineret a Partidului Liberal face apel către toţi tinerii din R.Moldova să voteze la 5 aprilie. Preşedintele organizaţiei, Sergiu Boghean, a spus în cadrul unei conferinţe de presă că doar prin intermediul tinerilor se poate realiza schimbarea în Moldova.

Un fost lider local al PLDM a fost arestat

  • În după amiaza zilei de marţi, circa zece persoane cu cagule pe cap l-au înşfăcat chiar pe scările edificiului în care-şi are sediul filiala raională a Partidului Liberal Democrat din Moldova pe fostul lider al acestei formaţiuni - Ion Chitoroagă. Chitoroagă a fost exclus zilele trecute din această funcţie pentru faptul că, recent, a agresat la Chişinău, câţiva jurnalişti de la Agenţia multimedia „Omega".

 "Viitorul" în judecată

  • Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul" va ataca la Curtea de Apel Chişinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale din 31 martie de a admite parţial contestaţia Partidului Comuniştilor împotriva IDIS „Viitorul" şi a Coaliţiei civice pentru alegeri civice şi corecte - Coaliţia 2009. La 17 martie, reprezentantul PCRM solicitase CEC să atenţioneze IDIS pe motivul nerespectării legislaţiei electorale, referindu-se în special la anumite materiale de educaţie civică elaborate de IDIS.

PLDM şi PL reconfirmă disponibilitatea de a crea o coaliţie postelectorală, deşi se mai acuză reciproc

  • Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-au reconfirmat disponibilitatea de a constitui o coaliţie postelectorală de guvernămînt după alegeri. Declaraţi în acest sens liderul PLDM, Vlad Filat, şi vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, au făcut marţi seara, în cadrul dezbaterilor electorale de la postul de televiziune "Moldova-1". Totodată, cele două formaţiuni s-au criticat reciproc pentru comportamentul în campania electorală.

Poliţia din Chişinău luptă cu corturile PLDM

  • Circa 40 de poliţişti au fost implicaţi într-o altercaţie cu 100 de protestatari ai Partidului Liberal Democrat din Moldova în Piaţa Marii Adunări Naţionale în dimineaţa zilei de miercuri, 1 aprilie. Reprezentanţii PLDM au dorit să instaleze mai multe corturi în PMAN, iar poliţiştii s-au împotrivit, iar ulterior le-a permis acest lucru.

 

Detalii găsiţi pe pagina www.alegeri.md

cuvinte-cheie: CEC | alegeri | parlamentare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus