Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.03.2009

Reacţia oficială a Chişinăului: Republica Moldova nu a introdus nicio restricţie pentru libera vizitare a ţării, inclusiv de cetăţenii României

Reacţia oficială a Chişinăului: Republica Moldova nu a introdus nicio restricţie pentru libera vizitare a ţării, inclusiv de cetăţenii României

"Republica Moldova nu a introdus nicio restricţie pentru libera vizitare a ţării, inclusiv de cetăţenii României. Dacă unele persoane au fost reţinute la vamă de serviciul grăniceri, înseamnă că au fost motive legale. Motive nelegale nu puteau fi invocate, mai ales în preajma alegerilor parlamentare", a declarat marţi, 31 martie, Zinaida Greceanîi, în cadrul ultimei sale conferinţe de presă în calitate de premier al Republicii Moldova şi în ziua în care se împlinelte un an de la investirea actualului Guvern.

După ce a trecut în revistă succesele înregistrate de actualulu Guvern, premierul a fost nevoită să răspundă la întrebarea, adresată în contextul ultimelor incidente de la frontiera moldo-română. Premierul moldovean a insistat asupra faptului că toate acţiunile grănicerilor moldoveni au fost perfect legale şi că "organele competente au avut motive bine întemeiate pentru a nu permite accesul acestor cetăţeni pe teritoriul naţional".

La un moment dat, Zinaida Greceanîi a exclamat: "Noi nu ne-am permis şi nu am obligat cetăţenii noştri să meargă în altă ţară, vecină, să facă campanie electorală şi vrem să fim respectaţi prin reciprocitate". "De ce cineva trebuie să vină în ţară la noi cu nişte intenţii distructive, inclusiv în perioada electorală?", s-a întrebat retoric premierul moldovean.

Premierul a amintit faptul că ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat la 20 martie la ministerul moldovean de Externe unde i s-a înmânat o notă verbală şi a fost rugat să nu admită participarea unor cetăţeni români în unele acţiuni de destabilizare. "Nimeni nu are voie să se implice în treburile interne a Republicii Moldova", a declarat premierul.

Greceanîi a negat faptul că a fost oprită şi intrarea în ţară a cetăţenilor moldoveni - a studenţilor care îşi fac studiile în România. "La sigur, toţi cetăţenii noştri au posibilitatea de a se întoarce în ţară, toate cazurile acestea vor fi cercetate", a spus premierul.

Întrebată dacă aceste acţiuni ale grănicerilor moldoveni de interdicţie a accesului în Moldova a cetăţenilor unui stat membru al UE nu va afecta relaţiile Moldovei cu Bruxellesul, Greceanîi a răspuns: "Nici cum nu va afecta relaţiile cu Uniunea Europeană".  În opinia premierului moldovean, imaginea Republicii Moldova nu va avea de suferit la Bruxelles în urma opririi a sute de cetăţeni români la graniţă, pentru că "Bruxelles-ul cunoaşte foarte bine" situaţia.

 

cuvinte-cheie: interdictie | romani | frontiera

Comentarii (0)

 

Related news

Sus