Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.03.2009

Sondaje la ieşirea de la urne la 200 de secţii de votare

Directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Viorel Cibotaru consideră exit-pollul drept un element de evaluare a unor alegeri libere, corecte şi transparente în R.Moldova: "O ocazie extraordinară de a desfăşura o cercetare extrem de importantă în vederea comportamentului electoral al oamenilor, al profilului electorului. Are în sine un element important de show în sensul cel mai pozitiv al cuvântului pentru că imediat ce se închid secţiile de votare, conform legislaţiei R.Moldova, toţi cetăţenii au posibilitatea să vadă aceste rezultate."

Autorii sondajului sunt siguri că de această dată, nu vor da greş, chiar dacă la alegerile parlamentare din 2005, au fost unele diferenţe între datele anunţate de CEC şi exit-poll. Viorel Cibotaru: "Doar la doi concurenţi electorali, la al treilea a fost cu exactitate 1 la 1. Şi în 2005 dar şi în 2007 am invitat mai mulţi experţi străini să se descurce în metodologie, să vadă cum am făcut. Răspunsul lor a fost - companiile au lucrat sută la sută corect. Nu există nici o bănuială că aţi greşit. Aţi făcut ca la carte. Şi în 2007 ne-am mai convins încă o dată."

Realizatoriii viitorului exit-poll au lansat un apel către alegători de a susţine acest sondaj, de a fi cooperanţi. Iniţiatorii exit-polului susţin că în R.Moldova există deja un spaţiu legislativ adecvat standardelor europene pentru desfăşurarea unor astfel de cercetări.

Sondajul la ieşirea de la urne va fi efectuat în 200 de secţii de votare din Republica Moldova dintr-un număr total de aproape 1900, acestea fiind selectate prin toate zonele ţării. Pentru efectuarea sondajului exit-poll vor fi implicate peste 800 de persoane. Respondenţii vor fi asiguraţi că răspunsurile sunt confidenţiale şi acestea vor fi plasate într-o urnă specială.

Exit-pollul este desfăşurat de un grup de organizaţii neguvernamentale, printre care Institutul de Politici Publice, Asociaţia pentru Democraţie participativă ADEPT, Institutul European de Studii Politice din Moldova, susţinute financiar de Fundaţia Eurasia.

Sursa: Europa Libera 

cuvinte-cheie: CEC | parlamentare | alegeri | Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus