Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.03.2009

ADEPT: Sumar al ediţiei Curierului electoral din 30 martie 2009

Alegătorii pot deja solicita actul de identitate provizoriu de tip F-9

  • Alegătorii care şi-au pierdut actele de identitate sau care deţin acte cu termen expirat, pot solicita începînd de astăzi, 30 martie, la Secţiile Evidenţă şi Documentare a Populaţiei actul de identitate provizoriu de tip F-9 cu menţiunile privind cetăţenia R. Moldova şi domiciliul titularului.

Posturile TV „Moldova 1", „NIT", „N4" şi „EU TV" continuă să facă partizanat politic

  • Posturile de televiziune Moldova 1, NIT, N4 şi Eu TV, contrar prevederilor legale şi normelor profesionale, continuă să manifeste atitudine părtinitoare faţă de actorii politici, fapt ce afectează în continuare pluralismul de opinii şi echilibrul politico-social, „atât de necesare reflectării campaniei electorale". Concluzia reiese din datele monitorizării prezenţei actorilor politici în programele a 7 posturi TV din 9 monitorizate (+ Prime şi 2 Plus care nu se implică în campania electorală) de un grup de ONG-uri sub egida Asociaţiei Presei Electronice (APEL), în perioada 4 - 17 martie 2009.

Petru Lucinschi îndeamnă alegătorii să voteze pentru o schimbare de generaţie

  • Al doilea preşedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, îndeamnă alegătorii din Moldova să voteze la alegerile parlamentare din 5 aprilie pentru o schimbare de generaţie. În cadrul conferinţei de presă susţinute de Congresul Civic al ONG-urilor, Petru Lucinschi a spus că îndeamnă toţi oamenii în vîrstă din Moldova să înţeleagă că la 5 aprilie începe schimbarea de generaţie în Moldova.

PLDM acuză PPCD de diversiuni

  • Partidul Liberal Democrat din Moldova acuză Partidul Popular Creştin Democrat de organizarea de diversiuni împotriva sa. Într-un comunicat al PLDM se spune că, în ultimele zile, în mai multe localităţi ale republicii unde urmează să aibă loc întîlniri ale PLDM cu alegătorii, au fost lipite afişe "prin care oamenii sînt invitaţi la primărie, unde, chipurile, PLDM va "repartiza ajutoare materiale tuturor familiilor şi persoanelor nevoiaşe, care au cîte doi şi mai mulţi copii, persoanelor cu gradul de invaliditate I, II şi III, pensionarilor" etc.".  

Filiala Bălţi a PD cheamă la solidaritate

  • Secţia Bălti a Partidului Democrat din Moldova a lansat, luni, un apel în care îndeamnă formaţiunile politice locale la solidaritate în ultima săptămână de până la desfăşurarea scrutinului parlamentar. Apelul a fost făcut în contextul agresării unor reprezentanţi ai Alianţei Moldova Noastră şi a unui consilier independent de către un grup de tineri, sportivi ai Clubului „Pankration".

AMN propune crearea unei comisii de anchetă a „regimului dictatorial"

  • Alianţa „Moldova Noastră" susţine că primul lucru pe care în va face când va ajunge la guvernare este anchetarea actelor de corupţie şi încălcarea drepturilor omului, comise de actuala guvernare. Fracţiunea AMN din Parlament a depus luni, 30 martie, o iniţiativă legislativă, care prevede constituirea unei comisii de anchetă „pentru elucidarea consecinţelor regimului dictatorial al preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin".

Comunitatea Moldovenilor din România urează succese PCRM-ului

  • Comunitatea Moldovenilor din România a adresat Preşedintelui Partidului Comuniştilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, un mesaj de susţinere în preajma alegerilor parlamentare din 5 aprilie anul curent.

UCM este îngrijorată de o posibilă falsificare a alegerilor

  • Uniunea Centristă din Moldova (UCM) crede că în Moldova au fost create premise pentru ca alegerile parlamentare din 5 aprilie să fie falsificate. La conferinţa de presă susţinută luni, Vasile Tarlev, liderul UCM, a spus că în listele electorale au fost incluse suplimentar 150 mii de persoane.

AMN afirmă că PCRM ar tipări 150 de mii de buletine de vot, iar CEC respinge informaţia

  • Liderul Alianţei Moldova Noastră a cerut observatorilor internaţionali să se implice în verificarea informaţiei precum că, la una din tipografiile secrete ale „clanului Voronin", s-ar tipări 150 mii de buletine de vot, care ar putea fi folosite la falsificarea alegerilor. Aceste afirmaţii nu au nicio bază legală şi sunt lipsite de argumente, consideră reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale.

 CEC a mai acreditat 157 de observatori internaţionali

  • Comisia Electorală Centrală a acreditat luni, 30 martie 2009, alţi 157 de observatori internaţionali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.

PLDM apelează la justiţie în legătură cu „îngrădirea dreptului la libera circulaţie"

  • Partidul Liberal Democrat din Moldova a atacat în instanţele naţionale şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului acţiunile ilegale şi abuzive ale regimului Voronn vizavi de îngrădirea dreptului la libera circulaţie pentru studenţii basarabeni, care îşi fac studiile la Iaşi, şi pentru cetăţenii României, posesori ai paşapoartelor europene.

MAE acuză PCRM de compromitere a unor concerte cu caracter electoral

  • Mişcarea Acţiunea Europeană protestează public împotriva seriei de abuzuri la care este supusă de regimul comunist. Ultimul atac al PCRM la adresa MAE a avut loc duminică, 30 martie 2009, în Bălţi, unde administraţia locală condusă de comunişti a oprit un concert electoral organizat de MAE.

Pentru un Parlament Curat - 47 de candidaţi cu probleme de integritate

  • Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a elaborat o listă de 47 de candidaţi cu probleme de integritate, între care sunt 30 de figuranţi pe lista pentru parlament a Partidului Comuniştilor. 40 de jurnalişti au studiat listele concurenţilor electorali, apoi Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a oferit unui grup de jurişti să verifice rezultatele investigaţiilor, le-a coordonat cu partidele care au dorit să coopereze şi le-a dat publicităţii (www.moldovacurata.md ).

 La 5 aprilie se va putea vota şi în baza buletinelor de identitate cu termenul expirat

  • Comisia Electorală Centrală a permis cetăţenilor Republicii Moldova să participe la votare, în ziua de 5 aprilie 2009, în baza buletinelor de identitate cu termen expirat. Conform datelor Ministerului Dezvoltării Informaţionale, 131 000 cetăţeni deţin acte de identitate cu valabilitatea expirată.

Societatea civilă îndeamnă să nu fie profanate sondajele

  • Mai multe instituţii, reprezentante ale societăţii civile, au lansat un apel către concurenţii electorali, autorităţile publice şi mijloacele de informare în masă prin care solicită acestora să se abţină, în perioada de până la alegerile din 5 aprilie curent, de la orice declaraţii împotriva sondajelor şi altor tipuri de cercetări a opiniei publice cu scopul de a nu influenţa negativ decizia alegătorilor, care vor fi intervievaţi în cadrul exit poll-ului, care va fi efectuat, în ziua scrutinului, în apropierea secţiilor de votare din ţară.

PD critică recentul Barometru de Opinie Publică realizat de Institutul de Politici Publice

  • Partidul Democrat a comandat unei instituţii cu renume în domeniu un sondaj intern, rezultatele căruia diferă de sondajul făcut public recent, spune Diacov. Astfel, comuniştii au 26% de voturi, iar datele pentru partidele democratice indică o cu totul altă stare de lucruri, începînd cu ordinea concurenţilor şi terminînd cu procentele acumulate.

MAE a organizat un marş împotriva corupţiei pe principala arteră a capitalei

  • Peste 7.000 de persoane au răspuns apelului Mişcării Acţiunea Europeană de a participa duminică, 29 martie 2009, la un marş de protest împotriva corupţiei şi a abuzurilor statului comunist poliţienesc, organizat la Chişinău. Marşul MAE s-a desfăşurat pe traseul Calea Ieşilor - Ştefan cel Mare - Vlaicu Pârcălab şi s-a terminat cu un miting în sala de conferinţe a Hotelului Leogrand.

Marşul de stânga organizat de PCRM în Chişinău

  • Cîteva sute de simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor, dar şi membri de partid şi candidaţi la funcţia de deputat pe listele PCRM-ului, au organizat, la finele săptmămînii trecute, în sectorul Ciocana al capitalei, "Marşul de Stînga". Cu pancarte, lozinci, cu drapele ale R. Moldova şi cel al PCRM, cele cîteva sute de persoane au îndemnat astfel locuitorii sectorului Ciocana să vină la alegeri pe 5 aprilie şi să facă alegerea corectă, spun organizatorii.

Liderul PDS "MU": actuala conducere nu a făcut şi nu va face faţă luptei cu corupţia

  • Corupţia în Republica Moldova este un fenomen general recunoscut şi nu necesită demonstrare, afirmă liderul Partidului Dezvoltării Spirituale „Moldova Unită", Ana Tcaci. Într-un interviu pentru Info-Prim Neo, ea a subliniat că nu este necesar de a convinge opinia publică de efectele dezastruoase ale acestui fenomen asupra dezvoltării normale a societăţi, degradării morale şi spirituale a unui popor.

Vladimir Voronin huiduit de microbişti

În cadrul reprizei secunde a meciului de fotbal dintre selecţionatele Moldovei şi Elveţiei, jucat la finele săptămânii trecute pe stadionul Zimbru din Chişinău, în boxele instalate pe stadion a răsunat vocea crainicului care anunţa prezenţa la meci a preşedintelui ţării, Vladimir Voronin. Ca răspuns, tribunele au început să huiduiască.

Detalii găsiţi pe pagina www.alegeri.md

cuvinte-cheie: CEC | alegeri | parlamentare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus