Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.03.2009

Diaconescu avertizează autorităţile de la Chişinău că prin comportamentul lor se îndepărtează de UE

Diaconescu avertizează autorităţile de la Chişinău că prin comportamentul lor se îndepărtează de UE

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a ieşit public duminică pentru a transmite un apel-avertisment autorităţilor de la Chişinău, cărora le-a spus că riscă o deteriorare a relaţiilor cu UE, după ce în ultimele zile au blocat la graniţă accesul în R. Moldova a sute de cetăţeni români.

Şeful diplomaţiei şi-a exprimat "dezamăgirea" faţă de "încălcarea de către autorităţile de la Chişinău a obligaţiilor care decurg din relaţia cu UE" atunci când restricţionează libera circulaţie a cetăţenilor români, dar a precizat că România nu va lua contramăsuri.

"Restricţiile privind libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul european denotă lipsa unei reale angajări în parcursul european, susţinut energic de România la Bruxelles şi în alte capitale", a atras atenţia ministrul de externe.

Cristian Diaconescu a cerut duminică autorităţilor de la Chişinău să înceteze abuzurile împotriva cetăţenilor români, în condiţiile în care nu a primit, până în prezent, vreun semnal sau vreo clarificare la solicitările de explicaţii privind blocarea la graniţă a peste 200 de cetăţeni români în ultimele zile.

"În ultimele trei zile, o serie de incidente s-au petrecut la graniţă, peste 200 de persoane fiind blocate la graniţa dintre România şi Republica Moldova, pe diverse argumente. Am primit o serie de sesizări din partea unor delegaţii cu statut oficial, cetăţeni, organizaţii nonguvernamentale, grupuri artistice, cărora li s-a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova", a declarat ministrul Diaconescu într-o conferinţă de presă.

El a precizat că a solicitat colegilor de la Chişinău, prin note verbale şi dialog consular, explicaţii în legătură cu această situaţie."Nu am primit până acum vreun semnal sau clarificare", a spus ministrul.

"În aceste condiţii, cerem public şi oficial celor de la Chişinău încetarea abuzurilor împotriva cetăţenilor români", a declarat şeful diplomaţiei.

Cristian Diaconescu a vorbit despre relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, precizând că UE a subliniat adesea că ritmul reformelor din Republica Moldova va influenţa relaţiile cu Bruxelles. "Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile reflectă ignorarea cerinţelor de la Bruxelles", a spus Cristian Diaconescu. Ministrul a precizat însă că România este, în continuare, un susţinător al parcursului european al Republicii Moldova, că susţine un regim fără vize pentru cetăţenii moldoveni, dar că este nevoie ca autoritităţile de la Chişinău să-şi asume obligaţiile prin acordul cu UE.

Ministrul a ţinut, de asemenea, să sublinieze faptul că în republică se află echipe de la Bruxelles care monitorizează alegerile. "Astfel de acte regretabile sunt înregistrate şi incluse în baza de date (a UE), care evaluează modul democratic de desfăşurare a alegerilor", a atras atenţia şeful diplomaţiei.  

"UE a subliniat în nenumărate rânduri că ritmul şi calitatea reformelor din Republic Moldova vor influenţa relaţiile sale cu instituţiile de la Bruxelles. Totodată au fost transmise semnale clare de încurajare în direcţia consolidării statului de drept şi a instituţiilor democratice, punerea în aplicare şi respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.  Toate statele membre UE acordă o atenţie specială modului în care se desfăşoară în această perioadă procesul electoral din Republica Moldova, Consiliul Afacerilor Generale  al miniştrilor de externe din UE luând o decizie de substanţă, cu limbajul pe care eu vi-l comunic, în legătură cu desfăşurarea alegerilor din Republica Moldova", a arătat şeful diplomaţiei..

În privinţa actelor de identificare ce trebuie prezentate la graniţa cu Republica Moldova, Cristian Diaconescu a precizat că nu există nicio prevedere care să presupună altfel de identificare la frontieră decât paşaportul.

Cu toate acestea, ministrul a spus că România nu va reacţiona "emoţional", în pofida incidentelor din ultimele zile. "Nu ne propunem contramăsuri. Nu se pune problema unei reacţii emoţionale nici de o parte nici de alta. Există un proces electoral în desfăşurare în republica Moldova şi acest lucru îl respectăm în condiţiile în care totul decurge democratic, cu respectarea principiilor europene. Din punctul de vedere al mesajelor noastre, discutăm sub aspect instituţional. Mesajele mele se adresează instituţional, motiv pentru care cine are urechi de auzit aude şi pricepe", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Direcţia Poliţiei de Frontieră Iaşi a întocmit, sâmbătă, un raport potrivit căruia 226 de cetăţeni români nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova, în perioada 26 - 28 martie, iar în primele ore ale dimineţii de sâmbătă alţi 20 de români nu au fost de asemenea lăsaţi să intre în această ţară.

Conform informaţiilor furnizate de DPF Iaşi, de joi dimineaţă şi până vineri dimineaţă 101 de români au fost opriţi de autorităţile moldovene, iar de vineri dimineaţă până sâmbătă dimineaţă numărul cetăţenilor opriţi a fost de 125 de persoane. În total, 226 de români nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova pe parcursul a 48 de ore. La aceştia se adaugă alţi 20 de români care au fost opriţi în primele ore ale dimineţii de sâmbătă.

"Cele mai frecvente motive sunt lipsa unei invitaţii autentificată notarial, lipsa asigurării medicale, documente de călătorie deteriorate sau lipsa unor mijloace de întreţinere. Cei mai mulţi cetăţeni au fost întorşi de la vama Leuşeni, dar au existat cazuri şi la Sculeni. În mare parte, cei care au vrut să intre în Republica Moldova în ultima perioadă sunt cetăţeni români care au vrut să meargă la rude sau la diverse evenimente", a declarat sâmbătă pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al DPF Iaşi, Vasilica Tătăru.

Controalele în vămile moldovene s-au intensificat de joi dimineaţă, după ce o delegaţie oficială română, formată din reprezentanţi ai consiliilor judeţene din Iaşi şi Vaslui, a fost oprită în vama Leuşeni. Ulterior, mai multe grupuri de cetăţeni, majoritatea delegaţii ale unor asociaţii non-guvernamentale, au fost de asemenea oprite la vamă de autorităţile moldovene. Unii români au fost coborâţi şi din trenuri, cum a fost cazul a 16 turişti care călătoreau cu trenul Bucureşti - Chişinău. Autorităţile moldovene au oprit la intrarea în ţară şi un grup de personalităţi culturale, fapt ce a determinat ca Asociaţia Istoricilor din R. Moldova, Uniunea Scriitorilor şi Forumul Democrat al Românilor din Moldova să adopte o Declaraţie comună împotriva abuzurilor regimului comunist, document ce va fi trimis şi Comisiei Europene.

În săptămâna care a trecut au existat şi cazuri de expulzări, trei români fiind reţinuţi şi judecaţi pentru "acte de huliganism moderat". Doi dintre aceştia sunt consultanţi politici ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, organizaţie politică cotată cu şanse reale de a accede în Parlament la alegerile din Republica Moldova, ce vor avea loc duminica viitoare. Cei doi consultanţi politici au anunţat că se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii vineri, Ministerul Afacerilor Externe din România consideră că tratamentul aplicat cetăţenilor români este inacceptabil şi neconform cu statutul acestora de cetăţeni europeni şi cu principiile de ocrotire a drepturilor fundamentale ale omului. "MAE respinge orice acuzaţie la adresa României care este formulată în actualul context electoral din Republica Moldova şi solicită ca cetăţenii români să fie trataţi cu respect şi în conformitate cu normele europene şi cu acordurile în vigoare", se mai arată în comunicatul MAE.

O reacţie cu privire la măsurile luate de autorităţile de la Chişinău a avut şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a declarat că teama acestora ca nu cumva să existe infiltrări din România, care să influenţeze votul din 5 aprilie, nu se justifică.

Vineri, 20 martie, ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, fusese convocat la Ministerul moldovean de Externe, unde i s-a cerut să transmită MAE de la Bucureşti să nu admită "deplasarea în masă a cetăţenilor români în R. Moldova în ajunul parlamentarelor din 5 aprilie, pentru participarea la acţiuni electorale".

Aceasta, au motivat autorităţile moldovene, "în scopul prevenirii eventualelor implicări ale cetăţenilor români în acţiuni provocatoare, ce ar putea avea drept scop destabilizarea situaţiei interne din Republica Moldova". Diplomaţia moldoveană avertiza că, "la rândul lor, autorităţile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile ce se impun pentru neadmiterea unei astfel de situaţii, care ar periclita bunele relaţii între Republica Moldova".

cuvinte-cheie: interdictie | circulatie | romani | frontiera | Diaconescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus