Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.03.2009

Peste 245 de români au fost întorşi de la graniţă, în ultimele două zile, de autorităţile moldovene

Direcţia Poliţiei de Frontieră Iaşi a întocmit, sâmbătă, un raport potrivit căruia 226 de cetăţeni români nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova, în perioada 26 - 28 martie, iar în primele ore ale dimineţii de sâmbătă alţi 20 de români nu au fost de asemenea lăsaţi să intre în această ţară, transmite NewsIn.

Conform informaţiilor furnizate de DPF Iaşi, de joi dimineaţă şi până vineri dimineaţă 101 de români au fost opriţi de autorităţile moldovene, iar de vineri dimineaţă până sâmbătă dimineaţă numărul cetăţenilor opriţi a fost de 125 de persoane. În total, 226 de români nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova pe parcursul a 48 de ore. La aceştia se adaugă alţi 20 de români care au fost opriţi în primele ore ale dimineţii de sâmbătă.

"Cele mai frecvente motive sunt lipsa unei invitaţii autentificată notarial, lipsa asigurării medicale, documente de călătorie deteriorate sau lipsa unor mijloace de întreţinere. Cei mai mulţi cetăţeni au fost întorşi de la vama Leuşeni, dar au existat cazuri şi la Sculeni. În mare parte, cei care au vrut să intre în Republica Moldova în ultima perioadă sunt cetăţeni români care au vrut să meargă la rude sau la diverse evenimente", a declarat, sâmbătă, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al DPF Iaşi, Vasilica Tătăru.

Controalele în vămile moldovene s-au intensificat de joi dimineaţă, după ce o delegaţie oficială română, formată din reprezentanţi ai consiliilor judeţene din Iaşi şi Vaslui, a fost oprită în vama Leuşeni. Ulterior, mai multe grupuri de cetăţeni, majoritatea delegaţii ale unor asociaţii non-guvernamentale, au fost de asemenea opriţi la vamă de autorităţile moldovene. Unii români au fost coborâţi şi din trenuri, cum a fost cazul a 16 turişti care călătoreau cu trenul Bucureşti - Chişinău. Autorităţile moldovene au oprit la intrarea în ţară şi un grup de personalităţi culturale, lucru ce a determinat ca Asociaţia Istoricilor din R. Moldova, Uniunea Scriitorilor şi Forumul Democrat al Românilor din Moldova să adopte o Declaraţie comună împotriva abuzurilor regimului comunist, document ce va fi trimis şi Comisiei Europene.

În acestă săptămână, au existat cazuri şi de expulzări, trei români fiind reţinuţi şi judecaţi pentru "acte de huliganism moderat". Doi dintre aceştia sunt consultanţi politici ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, organizaţie politică cotată cu şanse reale de a accede în Parlament, alegerile în Republica Moldova fiind programate pentru ziua de 5 aprilie. Cei doi consultanţi politici au anunţat că se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Într-un comunicat de presă, remis vineri, Ministerul Afacerilor Externe din România consideră că tratamentul aplicat cetăţenilor români este inacceptabil şi neconform cu statutul acestora de cetăţeni europeni şi cu principiile de ocrotire a drepturilor fundamentale ale omului. "MAE respinge orice acuzaţie la adresa României care este formulată în actualul context electoral din Republica Moldova şi solicită ca cetăţenii români să fie trataţi cu respect şi în conformitate cu normele europene şi cu acordurile în vigoare", se mai arată în comunicatul MAE.

O reacţie cu privire la măsurile luate de autorităţile de la Chişinău a avut şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a declarat că teama acestora ca nu cumva să existe infiltrări din România, care să influenţeze votul din 5 aprilie, nu se justifică. 

cuvinte-cheie: frontiera | romani | interdictie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus