Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.03.2009

O delegaţie a Agenţiei Transporturi din Moldova participă la Erevan la reuniunea miniştrilor transporturilor ţărilor OCEMN

În cadrul reuniunii, miniştrii transporturilor au examinat posibilităţile dezvoltării transportului, conexiunilor de transport  şi a proiectelor prioritare pentru dezvoltarea infrastructurii transporturilor în regiune.

Participanţii au discutat perspectivele realizării  Memorandumurilor de înţelegere deja intrate în vigoare, printre care Memorandumul de înţelegere privind dezvoltarea centurii de transport în jurul Mării Negre,  Memorandumului de înţelegere privnd dezvoltarea căilor maritime şi Memorandumului de înţelegere privind facilitarea transportului auto de bunuri. 

Miniştiri au menţionat importanţa semnării de către patru state, inclusiv de către Republica Moldova, a Acordului privind facilitarea procedurilor de deschidere a vizelor pentru şoferii prefesionişti şi oameni de afaceri şi au chemat ţările interesate să întrepindă măsurile necesare pentru asigurarea intrării în vigoare a actului respectiv.

Conducătorii delegaţiilor au optat pentru elaborarea  conexiunilor şi proiecteor de transport contemporane ţi eficiente, prioritare pentru regiunea Mării Negre.

Conducătorii autorităţilor de transport au accentuat necesitatea atragerii investiţiilor în infrastructura de transport, implementarea proiectelor în cadrul parteneriatului public privat, precum şi pentru realizarea proiectelor investiţionale comune în regiune.

De asemenea, participanţii au menţionat necesitatea liberalizării transportului auto, înlăturării barierelor fizice şi non-fizice în efectuarea transportului de acest gen.

În cadrul întrevederii bilaterale cu ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor al Armeniei,  Guren Sargsian, directorul Agenţiei Transporturi a Moldovei, Vasile Botnari, a abordat aspecte ce vizează posibilităţile de liberalizare a transportului auto bilateral şi de tranzit între Moldova şi Armenia. În acest context, interlocutorii au convenit asupra semnării, în cel mai scurt timp, a Protocolului respectiv la Acordul între cele două ţări, ce reglementează activităţile în domeniu.

În cadrul întrevederii lui cu viceministrul Dezvoltării Economice a Georgiei, Sulkhan Sisauri, părţile au constatat finalizarea procesului de elaborare a Acordului între cele două ţări privind transportul auto internaţional, convenindu-se semnarea acestuia în prima jumătate a anului curent.

cuvinte-cheie: transporturi | Armenia | OCEMN

Comentarii (0)

 

Related news

Sus