Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
27.03.2009

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică va continua să acorde asistenţă Institutului Oncologic din Moldova

Directorul General adjunct Tehnică al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) Ana Maria Cetto a confirmat disponibilitatea de a continua asistenţa pentru Institutul Oncologic din Moldova, dar şi altor instituţii medicale, fără a ignora însă domenii precum protecţia mediului ambiant, a resurselor acvatice, protecţia radiologică şi gestionarea deşeurilor.

În cadurl unei întevederii avute vineri, 27 martie, cu premierul moldovean Zinaida Greceanîi,  Ana Maria Cetto a apreciat importanţa integrării suportului din partea Agenţiei în programele naţionale.

Părţile au apreciat înalt calitatea proiectelor implementate în Moldova cu sprijinul AIEA. Dacă iniţial valoarea proiectelor derulate nu depăşea 2 mii de dolari, în prezent aceasta se ridică la 600 mii dolari anual, iar suma asistenţei oferite Republicii Moldova în perioada anilor 2000-2009 constiuie 7 milioane de dolari.

Întâlnirea cu Zinaida Grecenîi este consacrată bilanţului cooperării benefice multianuale, axate pe realizarea priorităţii nr. 1 a Programului de Cooperare semnat de Republica Moldova şi AIEA în 2005, care a formulat anumite obiective în domeniul radioterapiei, radiodiagnosticului, medicinii nucleare, radioprotecţiei şi securităţii nucleare - în calitate de componente intrinsece a oricăror activităţi nucleare sau radiologice.

„Peste 50% din asistenţa tehnică oferită Moldovei de AIEA a avut ca destinaţie proiecte medicale, or domeniul ocrotirii sănătăţii va rămîne prioritar în colaborarea noastră şi pe viitor," a declarat premierul, precizând că asistenţa oferită pentru instituţii din alte domenii, cum ar fi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Serviciul Situaţii de Urgenţă sau Academia de Ştiinţe, este nu mai puţin importantă.

Ana Maria Cetto efectuează o vizita oficială în Republica Moldova la invitaţia Prim-Ministrului Zinaida Greceanîi, fiind însoţită de Andrei Ciupov, Manager al proiectelor naţionale finanţate de AIEA.Scopul vizitei este familiarizarea cu implementarea tehnologiilor nucleare moderne în domeniul medicinii şi închiderea oficială a seminarului regional în domeniul proiectării întreprinderilor specializate, licenţierii şi managementului deşeurilor radioactive, organizat de AIEA în cooperare cu Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice.

cuvinte-cheie: atomica | energie | Oncologic | nuclear

Comentarii (0)

 

Related news

Sus